Рязкото поевтиняване на повечето зеленчуци през отминалата първа пълна седмица на май (9-13), като при някои от тях цените са спаднали с около и над 20 процента, е една от основните причини общо цените на едро да се понижат, след като поскъпнаха миналата по-кратка седмица (3-5 май), заради двата официални празника - Международния ден на труда, 1 май, и Празника на българската армия, 6 май. Преди това по Великденските празници храните на едро поевтиняха за пръв път след 26 поредни седмици на непрекъснато поскъпване.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 13 май е 2.197 пункта, спрямо 2.222 пункта към 5 май или седмично понижение с 1.25%.

През отминалата пълна работна седмица най-много са спаднали цените на брашното тип 500, а най-много са се повишили цените на кравето сирене от млечните и месните храни и варивата; от зеленчуците най-много са нараснали цените на репите, а най-много са поевтинели краставиците от внос и оранжерийните краставици, а са поскъпнали само репите и картофите; при плодовете са поевтинели най-много бананите, а са поскъпнал ябълките.

От началото на май храните на едро общо са поевтинели с 0.54 на сто. За предходния месец април ДКСБТ отчита поскъпване на храните с 6.25%, през март повишението е с 6.42%, през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено нарастване на цените с 0.65%. Общо от началото на годината до 13 май цените на храните на едро са се повишили с 23.50 на сто.

На годишна база, спрямо 13 май 2021 година, ИТЦ е нараснал с 33.96% (от 1.640 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 17 са поскъпнали, 16 са поевтинели и 1 е без промяна в цената.

При основните месни, млечни и други хранителни продукти, вкл. варива, от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 13, поевтинелите са 6 и без промяна в цената е един, като трендът е в широки граници - от минус 4.1% до плюс 3.3 на сто, което е характерно за този период на годината. На годишна база, спрямо 13 май 2021 година, са поскъпнали всички месни, млечни, варива и други храни, наблюдавани от ДКСБТ.

При зеленчуците на седмична база преобладават поевтинелите, като за тази група храни трендът е по-широк за този сезон - от минус 21.7% до плюс 7.6 на сто. На годишна база повечето зеленчуци са поскъпнали, с изключение на ягодите от внос и лимоните.

При наблюдаваните от ДКСБТ плодове отново има паритет - колкото са поевтинелите, толкова са и поскъпналите, като трендът при тях по това време на годината е в умерени граници - от минус 1.6% до плюс 8.5 на сто. На годишна също има паритет.

През отминалите пет работни дни ценовата ножица продължава да се разтваря за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове, въпреки че като цяло цените на храните на едро са спаднали.

Най-голяма е разликата от 11.70 лева при кравето сирене (от 6.30 лв./кг във Варна до 18.00 лв./кг в София); при кашкавала "Витоша" разликата е 7.60 лева (от 11.60 лв./кг до 19.20 лв./кг в София; 3.90 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.20 лв./кг в София до 6.10 лв./кг в Ямбол); при замразеното пиле разликата е 3.88 лева (от 3.70 лв./кг в Хасково до 7.58 лв./кг в Силистра); 3.70 лева е разликата при каймата смес (от 5.00 лв./кг в Бургас и Добрич до 8.70 лв./кг в Силистра); при слънчогледовото олио разликата е 3.50 лева (от 3.50 лв./литъра във Варна до 6.00 лв./литъра в София); 2.06 лева е разликата при ориза (от 1.75 лв./кг в Бургас до 3.81 лв./кг в Силистра); при захарта разликата е 1.48 лева (от 1.10 лв./кг в София до 2.58 лв./кг в Силистра); 1.16 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.84 лв./кг в Силистра до 2.00 лв./кг в Пловдив); при яйцата разликата е 0.11 лева (от 0.21 лв./броя в Силистра до 0.32 лв./броя в София).

При млечните, месните, варивата и други храни

на седмична база, както вече посочихме, най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-4.1% до 1.39 лв./кг), следвано от яйцата (-3.6% до 0.27 лв./броя), пакетчето масло 125 грама (-3.3% до 2.62 лв./броя), зрелия фасул (-2.9% до 3.99 лв./кг) и ориза (-1.9% до 2.36 лв./кг).

Най-много е поскъпнал кашкавалът "Витоша" (+3.4% до 15.09 лв./кг), следван от кравето сирене (+3.3% до 9.50 лв./кг), захарта (+2.9% до 2.10 лв./кг), замразеното пиле (+2.2% до 5.70 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.9% до 4.40 лв./кг), слънчогледовото олио (+1.8% до 5.14 лв./литъра), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.6% до 6.25 лв./кг), прясното мляко, 3% масленост (+1.4% до 2.16 лв./литъра), лещата (+0.9% до 3.54 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.9% до 10.64 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 7 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.02 лева) и при кравето сирене (+2.56 лева).

При зеленчуците

на седмична база най-много са поевтинели краставиците от внос (-21.7% до 2.34 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (-18.0% до 2.92 лв./кг), зрелия кромид лук (-14.9% до 0.87 лв./кг), залените салати (-14.9% до 0.87 лв./кг), червения пипер от внос (-11.7% до 3.77 лв./кг), оранжерийните домати (-7.0% до 4.15 лв./кг), зелето (-6.5% до 1.16 лв./кг), доматите от внос (-4.9% до 3.30 лв./кг) и морковите (-2.7% до 1.07 лв./кг).

Поскъпнали са само репите (+8.0% до 0.81 лв./връзката) и картофите (+7.6% до 0.99 лв./кг).

От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, а с над 1 лев са се повишили цените на оранжерийните домати и доматите от внос.

При плодовете

ДКСБТ отчита, обаче, паритет - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите. Поскъпнали са ябълките (+8.5% до 1.41 лв./кг) и лимоните (+1.1% до 1.89 лв./кг), а са поевтинели бананите (-1.6% до 2.52 лв./кг) и ягодите от внос (-0.4% до 4.64 лв./кг).

3e-news.net