Заводът на американския производител на електромобили Тесла (Tesla) в китайския финансов център Шанхай ще възобнови производството си на 10 февруари, съобщи днес представител на шанхайските местни власти, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че властите ще предоставят помощ на компанията, за да се справи с проблемите, породени от епидемията от коронавирус.

Много заводи в Китай затвориха в края на януари заради посрещането на Лунната нова година. Празниците трябваше да продължат до 30 януари, но бяха удължени, за да се ограничи разпространението на епидемията от коронавирус, която отне живота на над 700 души.

Тесла предупреди на 30 януари, че ще има забавяне в увеличението на броя на произведените в Шанхай електромобили Модел 3 (Model 3) със седмица - седмица и половина заради епидемията, която наруши веригата на доставки в Китай.

Като имаме предвид практическите затруднения на водещи производители, включително Тесла, при възобновяване на работата си, ще се координираме, за да окажем помощ на компаниите отново да започнат производство колкото се може по-скоро, каза на пресконференция говорителят Сюи Вей.

Шанхайските власти съобщиха още, че ще поискат банките да отпуснат заеми с преференциални лихви за малките компании и ще изключат секторите, най-засегнати от епидемията, от данък добавена стойност, за да се окаже подкрепа на бизнеса.

Помощта се отнася и за чуждестранните компании, добавиха шанхайските власти.