Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция, че предложенията в проектобюджет 2023, които засягат бранша, са лобизъм в полза на банките, ще натоварят българския предприемач в сферата на заведенията за хранене и развлечения, а резултатът ще е нулев.

Предложените от финансовия министър Асен Василев мерки за повишаване на събираемостта на приходите (за изсветляване на икономиката) засягат ресторантьорския бранш и са заложени с промени в Закона за ДДС, които трябва да бъдат приети в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2023 г.

Против плащане на сметката само след представена касова бележка

В своето заявление, за което съобщи БТА, двете организации определят като безумно предложението, ако не получи касова бележка, клиентът да не плаща сметката. Според организациите то е и дискриминационно, тъй като важи само за сектора. Според двете организации предложението не е съпроводено с разчети какви завишения в приходната част в бюджета e довела тази мярка в Гърция, която се дава за пример, и какви нива на изсветляване на сивия сектор са постигнати след въвеждането й.

Предложената мярка може да бъде обоснована като ефективна и да бъде приложена единствено след анализ за нейната законосъобразност, но следва същата да засяга права и задължения за всички икономически сектори, посочват организациите.

Против плащането на заплати само по банкова сметка

Двете организации се обявиха и против другото основно предложение - заплатите на всички служители в сектора да се изплащат само по банков път. Според тях мярката няма да доведе до по-висока събираемост на данъци, но ще натовари административно и финансово бранша и ще облагодетелства банките, които ще получават "милиони под формата на множество такси". Тази мярка организациите също смятат за дискриминационна, защото за останалите бизнеси важи само за фирми, които са с повече от 50 служители.

 

Ако не ставаше дума за лобизъм в полза на банките, а за защита на държавния интерес, то би следвало да се предвидят намаление или премахване на таксите по транзакции и обслужване на сметки, изтъкват още представителите на организациите. 

Те напомнят, че заради пандемията предприемачите в кафе-клубната, барова и ресторантьорска индустрия са загубили над 30 000 служители и отбелязват, че задължението да се плаща само по банков път ще отблъсне допълнително хората да работят в сектора. Най-потърпевши ще бъдат курортите и сезонните обекти, смятат от двете организации.

По последни данни на ЕС най-ефективната мярка за борба със сивата икономика е приемането на направените разходи от страна на потребителите през годината, за разход при подаване на годишните данъчни декларации, посочват от организациите и изтъкват, че предлагат и подкрепят подобна инициатива.

Предложените от финансовия министър Асен Василев мерки за повишаване на събираемостта на приходите (за изсветляване на икономиката), които засягат ресторантьорския бранш, са заложени с промени в Закона за ДДС, които трябва да бъдат приети в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2023 г.