Процедурата по одобрение на плановете за огромен завод на Тесла (Tesla) край Берлин е започнала снощи, след като подробности от проекта бяха публикувани в държавния вестник на германската провинция Бранденбург, предаде ДПА.

Тесла иска от 2021 година да произвежда в "гигафабриката" компактния високопроходим Модел Уай (Model Y). Предвижда се строителството на завода да започне през първата половина на 2020 година.

Освен Модел Уай, компанията планира да сглобява там Модел 3 (Model 3), както и "бъдещи модели", сочат качените онлайн документи, цитирани от Асошиейтед прес. Заводът в Грюнхайде ще включва и отделно производството на батерии за електромобили.

Заложената начална дата - юли 2021 година - е оптимистично скоро за германските стандарти, отбелязва АП.

Плановете съответстват на крайните срокове, определени от работната група за Тесла към местното правителство, заяви провинциалният министърът на околната среда Аксел Фогел, цитиран от ДПА. "Всичко върви по план", каза той.

Плановете на компанията са достъпни за проверка от гражданите и местните власти, които проектът би могъл да засегне, за период от един месец.

Възражения могат да се подават до 5 март.

Плановете и свързаната с тях оценка на въздействието върху околната среда ще бъдат представени в понеделник в няколко обществени сгради, като също ще бъдат налични в интернет, уточни екоминистерството на провинция Бранденбург, заобикаляща Берлин.

Акцент при издаването на разрешителното ще бъде спазването на всички разпоредби за опазване на околната среда.