Във връзка с организираните протести с искане за отваряне на ГКПП "Илинден-Екзохи", МВнР би искало да уточни, че не е спирало да настоява пред гръцките власти за това и напълно подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за незабавно възстановяване на правото на свободно придвижване на хора и стоки в Европейския съюз. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на външното ни министерство.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в МВнР са били проведени две срещи с временно управляващия посолството на Гърция Маркос Триполитакис - на 20 и на 24 август. По време на разговорите с генералния директор по европейските въпроси Руси Иванов и с директора на дирекция "Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС" Веселин Дянков българската страна е подчертала, че затварянето на 22 юли на ГКПП "Илинден-Екзохи" има негативен ефект върху бизнеса и от двете страни на границата, особено в контекста на икономическата криза, предизвикана от COVID-19.

Представителите на МВнР са изтъкнали, че през последните седмици разпространението на COVID-19 в България е намаляло значително за разлика от епидемиологичната обстановка в Гърция, където заразата бележи ръст.

Българската страна е припомнила и ръководните принципи на Европейската комисия, обявени на 7 август, които трябва да послужат за основа на всички решения за въвеждане на нови ограничителни мерки между държавите-членки на ЕС. В тях се предвижда по-добре координиран и съгласуван между страните подход, позволяващ на гражданите и бизнес средите да имат ясна информация и по-добра сигурност при планиране на техните пътувания и превози. Подчертано е било, че Гърция трябва да спазва тези указания и предварително да уведомява страната ни за планирани ограничения в пропускателния режим на границата.

Към момента МВнР не е получило отговор на поставените искания.

Въпросът за облекчаването на движението между България и Гърция в условията на коронавирус е бил повдигнат и по време на посещението на вицепремиера Екатерина Захариева в Атина.