Британските държавни заеми през юни са били с близо една пета по-малко в сравнение с година по-рано, когато икономиката усещаше пълната сила на пандемията от коронавируса. Нарастващата инфлация обаче е тласнала нагоре разходите по дълга - до рекордните 8,7 млрд. лири за лихви, предаде Ройтерс.

Миналия месец нетното кредитиране в държавния сектор, с изключение на банките, е спаднало до 22,8 милиарда лири (31 милиарда долара), но все още е второто най-високо ниво за юни. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха по-голямо понижение - до 21,6 милиарда лири.

Като отражение на нарастването на заемите, теглени от финансовия министър Риши Сунак, за да смекчи удара от пандемията, бюджетният дефицит на Великобритания скочи до 14,2 процента от брутния вътрешен продукт през финансовата година до края на март 2021 година. Това е най-високият дял за периода след Втората световна война, припомня Ройтерс.

Институтът за фискални изследвания прогнозира в съвместен доклад с икономисти от Сити (Citi), че заемите през финансовата 2021/22 година ще спаднат до 9,3 процента от БВП. Това е с 30 милиарда лири под прогнозите на правителствените специалисти от март, но би било третото най-високо равнище в историята.

Рекорд при лихвените плащания

Британската статистическа служба отчете също днес, че разходите за обслужване на дълга през юни, които включват бъдещия инфлационен ефект и текущите лихвени плащания, са нараснали до рекордните 8,7 милиарда лири. Това до голяма степен се дължи на ускоряването на инфлацията при цените на дребно, отбелязват статистиците.

Би Би Си отбелязва, че лихвените плащания този юни са били за три пъти по-голяма сума от тези за юни 2020 г. - 2,7 млрд. лири.

Причината статистиците намират в инфлацията, която повиши стойността на свързаните с индекса държавни облигации.