Браншови организации заплашват с масови протести срещу Закона за горивата, който трябва да влезе в сила на 27 октомври, съобщава БНР.

Дребните търговци се опасяват от влиянието на монополистите на пазара, които се опитват да спрат измененията, изработени със съдействието на голямата част от бизнеса и подкрепата на Министерството на икономиката.

Затова предупреждават от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в позиция, изпратена до министър Емил Караниколов.

Дребните търговци на горива са притеснени от спирането на диалога по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горивата, който постигнаха след тежки преговори и протести.

Припомняме, че влизането му в сила се отлага вече от една година заради недоволството на малките превозвачи на гориво, на земеделските производители, на строители, които настояха да бъдат извадени от неговия обхват.

В последствие заинтересованите браншови организации, включително Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците заедно с Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите с посредничеството на министъра на икономиката, изработиха вариант, който е на път да бъде спънат от монопола на пазара.

"След 27-ми октомври ние сме в невъзможност да работим, но не само ние, а и потребителите, имам предвид земеделци, строители, мини и т.н. До 28-и те нито могат да купуват горива, нито някой има право да им кара, обяви Симо Симов от Асоциацията на индистриалния капитал. - Правителството искаме спешно да вземе решение да отложи наново наредбата, за да се даде възможност на парламента да разгледа Закона, да го обсъди и да го гласува. В противен случай протестите под наслов "Жълтите жилетки" ще започнат още до края на октомври."

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, която представлява над 70% от законния бизнес с петролни продукти у нас, изтъкна, че Законът е в сила от 28 януари 2019-а.

"Веднъж бламираха неговото стартиране с отлагане на наредбата за 28 юли и сега, след края на 3-месечния период след нейното обнародване и влизане в сила, отново се поставя темата: "Ние не искаме, ние сме много хубави, ние сме най-честните и затова дайте да няма такъв закон или да го отложим за пореден път". Считам, че Закон трябва да има. Ние сме законопослушни и голяма част от нашите членове вече са подали заявления за регистрация", обясни той.

Според Терзиев ситуацията се използва предизборно. "Тази тънка струна, на която се свири на площада на "Дондуков 1" - "жълти жилетки"... Слушах един анонс, че "Ние след изборите, видиш ли, ще започнем да протестираме". Това е едно "приятелско намигане" към примера, което не прави чест на алтернативната асоциация, защото това е форма на заплаха към премиера, което аз не го приемам. Смятам, че това е шантаж, за да спре, за пореден път, изпълнението на закона. Но това е противозаконно - не виждам формални основания да бъде отложен какъвто и да било срок, не без намесата на Народното събрание. Секторът е болен и трябва да се лекува", категоричен е Терзиев.