Компанията за транспортни услуги с лични автомобили Лифт (Lyft), основен конкурент на Юбер (Uber), ще бъде принудена да плаща минимална заплата на шофьорите си в Ню Йорк съгласно нов регламент в американската финансова столица. Това реши нюйоркски съдия, съобщи Франс прес.

Неотдавна листваната на борсата американска компания от януари се опитваше да блокира въвеждането по решение на общинските власти на минимално почасово заплащане от 17,22 долара за шофьорите, превозващи пътници чрез резервиране в специална платформа. Такова минимално заплащане, в сила от 1 февруари, се въвежда за първи път в Съединените щати.

Ръководителите на Лифт твърдяха, че тази минимална заплата ще даде неправомерни преимущества на конкурента Юбер, тъй като изчисляването й се базира отчасти на "процента на използване" на шофьорите, измерен при пазарния лидер.

Нюйокският съд обаче отхвърли иска им с аргумента, че таксиметровият регулатор в града - Комисията за таксита и лимузини (Taxi and Limousine Commission - TLC) - е преразгледал метода си на изчисление въз основа на възраженията на Лифт и се е ангажирал да преразглежда това минимално заплащане поне веднъж годишно.

Кметът демократ на Ню Йорк Бил де Блазио приветства решението, определяйки го като "победа за нюйоркските шофьори, които работят усърдно, а компаниите ги експлоатират прекалено дълго време".

Съдът най-сетне гарантира достойно заплащане на всичките над 70 000 шофьори и техните семейства, които от години се борят да свържат двата края, изтъкна Джим Кониляро, основател на организация на независимите шофьори.

Въпреки протестите на платформите Юбер, Лифт и Джуно (Juno), властите в Ню Йорк - крепост на демократите и най-голям пазар за този род услуги - решиха през 2018 година да въведат минимално почасово заплащане за шофьорите на лични автомобили, превозващи пътници чрез повикване през онлайн платформа. В много случаи те бяха нископлатени въпреки продължителните работни часове.

Почасово заплащане от 17,22 долара би трябвало да им гарантира, след погасяване на разходите, равностойността на минималното заплащане от 15 долара на час, въведено в щата Ню Йорк. Това би трябвало да им донесе средно по 9600 долара повече на година, според някои оценки.

Съдебното решение доведе до поевтиняване на акциите на Лифт вчера с 1,76 на сто до 58,75 долара.