В момента в България една от най-големите южнокорейски компании, която е различна от Хюндай, проучва възможността да направи инвестиция от над 1,5 млрд. евро в завод за производството на батерии за електрически автомобили. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред журналисти в Сеул, цитиран от БТА.

За тази инвестиция страната ни се конкурира с още две държави, добави Караниколов без да каже техните имена. Предложени са четири локации за откриването на такъв завод. Южнокорейската компания, която в момента е в София, се е спряла на две от тях, уточни той.

С Хюндай е обсъдена възможността за стратегическо партньорство в областта на електрическите автомобили и създаването на център в България за изпитване на автономни автомобили. Обсъдени са и за възможностите за производството на части за електрически автомобили - най-вече батериите, каза още икономическият министър на въпрос какви преговори е имала правителствената делегация днес в Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компания "Хюндай моутър груп" (Hyundai Motor Group) в град Хуасонг.

Тези преговори обаче нямат общо с инвестицията, която другата южнокорейска компания обмисля за производството на батерии за електрически автомобили в България, изтъкна Емил Караниколов. Той не пожела да назове името на компанията, защото споменаването й създавало проблем на самата компания.

От Хюндай са отговорили, че български представители трябва да се свържат с европейската им централа, за да могат нейни представители да проучат какво може да се реализира в България като стратегическо партньорство, допълни министърът на икономиката.

"В момента не говорим за инвестиция. Най-важното за нас е да презентираме България като една изключително добра дестинация за бъдеща тяхна инвестиция. Ако решат в кой от всичките сегменти да инвестират, тогава вече ще обявим конкретна инвестиция", добави Емил Караниколов.

"България е известна със заводите си в автомобилостроенето", каза министър-председателят Бойко Борисов във връзка с резултатите от посещението му в Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компания "Хюндай моутър груп" (Hyundai Motor Group) в град Хуасонг.

"Да се надяваме през бордовете сега, когато минават някои от решенията и намеренията, да продължим да имаме успех", добави Борисов.

По думите му България е прекрасна дестинация с много добри възможности. На въпрос дали ще има инвестиции в автомобилостроенето от страна на Република Корея, премиерът Борисов изтъкна, че тези решения се вземат най-вече от бордовете на директорите на големите компании.

"Ние дойдохме, дадохме си нашите оферти. Те бяха в България, ние тук. Ако накрая се харесаме и е взаимно изгодно, ще стане", заяви Борисов.

Той допълни, че страната ни и сега прави доста неща за Хюндай. Министър-председателят посочи, че след посещението на премиера на Република Корея в България се е увеличил значително стокооборотът между двете държави. Той е на мнение, че след неговото посещение "отношенията ще се развиват на доста по-високо ниво".

Според премиера България трябва да развива отношенията си с Република Корея и в сферата на туризма.

"Специално в сферата на туризма има сериозна средна класа, която в момента ходи в Хърватия - това са около 1 милион туристи. В тази сфера трябва да се намери директна транспортна линия, но към този момент няма да излезе сметката", каза Бойко Борисов.

Премиерът уточни, че посещението е полезно, за да се покаже, че България продължава да има интерес за подобряване на стокооборота между двете страни. "Мисля, че това е изпълнено и към днешна дата", заяви още Борисов.