Американската авиокомпания "Юнайтед еърлайнс" (United Airlines) уведоми около 14 000 свои служители, че може да бъдат изпратени в принудителен отпуск, а авиационните синдикати отправиха ново искане до Конгреса и президента Джо Байдън за още 15 милиарда долара държавна помощ, за да задържат работниците на щат поне до 30 септември, предаде Ройтерс.

"Юнайтед", чиято централа в Чикаго, предупреди, че след приключването на втория кръг от подкрепата за заплатите на 1 април, въздушните превозвачи могат да бъдат принудени да направят драстични нови съкращения заради ниското търсене на пътувания, до което доведе коронавирусната пандемия.

"Юнайтед" върна на работа 13 000 служители, когато през декември бе приет пакет от 15 милиарда долара за защита на работните места в бранша до края на март.

"Въпреки непрекъснатите усилия за разпространение на ваксини, клиентското търсене не се е променило много", отбелязва "Юнайтед" пред служителите и допълва, че следи ситуацията и се застъпва за продължаваща държавна подкрепа.

Въпросните 15 милиарда долара през декември помогнаха да се върнат над 32 000 души персонал на авиокомпании и бяха предшествани от пакет от 50 милиарда долара през март за пътническите превозвачи, разделен между помощ за заплатите и евтини държавни заеми.

Двама синдикални лидери, представляващи 75 000 стюарди и стюардеси, са се обърнали писмено до високопоставени конгресмени с искане за бързи действия по удължаване на програмата за подпомагане на заплатите "с 15 милиарда долара, за да бъдат защитени работните места" до 30 септември или по-късно.

Профсъюзните ръководители Сара Нелсън и Джули Хедрик предупреждават: "Алтернативата са масови съкращения, започващи през април".