Мерките за по-строг контрол върху износа на редица материали от Япония може да нанесе силен удар по електронната промишленост на Южна Корея. Това съобщи днес южнокорейската информационна агенция Йонхап, позовавайки на източници от отрасъла. Според техни данни на първо място може да пострада производството на полупроводници, което е един от сегашните двигатели на националната икономика.

Говорител на министерството на търговията, промишлеността и енергетиката на Южна Коря заяви днес, че Сеул ще отговори решително на мярката на Токио.

Япония налага нови ограничения върху износа за Южна Корея, най-вече в областта на технологиите на наноматериалите, мотивирайки се с отслабналото доверие в отношенията между азиатските съседки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Мерките за контрол върху износа по принцип са забранени от споразуменията в рамките на Световната търговска организация", предупреди говорителят, цитиран от ТАСС.

Южна Корея ще бъде извадена от списъка на страните, за които няма ограничения в доставките на японски наноматериали и високотехнологични елементи. Вече всяка сделка с такива материали трябва да се разрешава поотделно, обяви японското икономическо министерство. Новите мерки ще ударят особено силно корпорацията Самсунг (Samsung) и други компании с такъв профил, които зависят силно от японските доставки.

Отношенията между Токио и Сеул рязко се изостриха, след като през есента на 2018 година Върховният съд на Република Корея излезе с решения, оспорено от Токио. Според него на четирима бивши работници на японската компания, която сега се нарича Нипон стийл енд Сумитомо метал (Nippon Steel & Sumitomo Metal) трябва да бъдат изплатени компенсации за това, че по времето на Втората световна война са били принудително мобилизирани и накарани да полагат тежък труд в едно от предприятията на компанията. От четиримата ищци днес е жив само един.

Японското правителство не приема подобни съдебни решения и твърди, че въпросът с компенсациите е бил решен окончателно при нормализацията на отношенията между Токио и Сеул още през 1965 година.