Японската икономика се е свила с годишен темп от 27,8 процента в периода април-юни на фона на удара, който пандемията от коронавирус нанесе на потреблението и търговията, предаде Асошиейтед прес.

Спрямо предходното тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) се е понижил със 7,8 процента, сочат официални предварителни данни.

Това е най-голямото свиване на икономиката от Втората световна война, отбелязват японски медии макар правителството да уточнява, че съпоставима статистика се води едва от 1980 година. Досега най-силното свиване на японската икономика беше през 2009 г. в периода на световната финансова криза.

По този начин се заличава растежът, натрупан през последните години благодарение на водената от 2012 г. политика на икономически стимули на премиера Шиндзо Абе, известна като "Абеномика", допълва Ройтерс.

Третата по големина икономика в света вече буксуваше преди пандемията и икономическите проблеми постепенно се задълбочиха.

През периода януари-март японският БВП се сви с 0,6 процента след спада от 1,8 процента през последните три месеца на 2019 година. Това означава, че Япония през първото тримесечие на текущата година е навлязла в рецесия, дефинирана като две последователни тримесечия на икономически спад. През двата тримесечни периода преди това растежът бе нулев или минимален, припомня АП.

За месеците април-юни 2020 г. износът на Япония се е свил с годишен темп от цели 56 процента, а частното потребление е намаляло с близо 29 процента.

При това тези тревожни резултати се отчитат без властите да са налагали пълно спиране на бизнеса заради епидемията от Ковид-19, която се засили през последния месец с увеличаване на случаите в страната до над 56 000.

Анализатори очакват постепенно възстановяване на японската икономика, след като ефектът от пандемията бъде овладян.