Японското правителство одобри тази сутрин проекта за държавния бюджет за 2021 г. (началото на финансовата година е от 1 април) с рекордна разходна част от 106,6 трилиона йени (над 1 трилион щатски долара). Това е увеличение с почти 4 трилиона йени (38 млрд. долара), съобщи националната обществена телевизия, цитирана от ТАСС.

Обемът на правителствените разходи за следващата година се предвижда да бъде най-големият за цялата история на Япония. Това се дължи най-вече на нарастването на разходите за социални нужди и здравеопазване във връзка със стареенето на населението. В тази посока отиват почти 36 трилиона йени (над 348 млрд. долара).

Ройтерс отбелязва и рекордните военни разходи, нарастващи за девета поредна година. Така министерството на отбраната ще получи 5,34 трилиона йени (51,7 млрд. долара) - с 1,1 процента повече от миналата година.

Правителството на премиера Йошихиде Суга продължава резкия ръст на военните разходи, започнат при неговия предшественик Шиндзо Абе. Предвижда се японските военни да получат нови бойни самолети, ракети и самолетоносачи за флота, за да могат да противостоят на потенциални врагове, включително и съседен Китай.

Япония ще закупи нови ракети с по-голям обсег и възнамерява да подготвя военните си за удари по далечни наземни цели в Китай, Северна Корея и други части на Азия. Токио разработва свой собствен изтребител по технологията "стелт", което ще струва 40 млрд. долара, като самолетите ще бъдат готови към 2030 г. Ще бъдат закупени и шест американски изтребителя Ф-3.

Разработва се и нова далекобойна антикорабна ракета за защита на югозападната островна верига Окинава. Ще бъдат построени два компактни бойни кораба на стойност общо 912 млн. долара, отбелязва Ройтерс.

Правителството на Суга има стабилно мнозинство в парламента и се очаква бюджетът да няма проблеми с одобряването.