В Турция и много ислямски държави започнаха неофициални кампании за бойкот на стоките от Франция, която, според техни лидери, общественици и медии, проявява враждебност към исляма: публикува карикатури, обиждащи пророка Мохамед, или пък прави опити да свързва исляма с тероризма.

В някои страни френските стоки бяха свалени от рафтовете в супермаркетите. Турски медии дори изтъкнаха, че това се е случило в 11 ислямски страни.

Но засега няма страна, която официално да е декларирала бойкот на Франция или на нейни продукти. Едва ли и ще има.

Как Ердоган надъхва поддръжниците си

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган вчера призова сънародниците си да бойкотират френските стоки заради спора с Париж по въпроса за отношението към мюсюлманите във Франция: "Обръщам се към своя народ, както във Франция казват да не се купуват стоки с турска марка, вие пък недейте да купувате френски марки", заяви президентът на Турция, макар Париж да не е призовавал за бойкот на турски стоки, напротив - официални френски представители заявиха, че отношенията с Анкара продължават.

Все по-далеч от ЕС

Бойкотът на френските стоки в Турция отдалечава страната допълнително от ЕС,  заяви днес говорител на Европейската комисия.

Призивите за бойкот противоречат на турските задължения към ЕС, добави той. Говорителят отбеляза, че по силата на договореностите на Анкара с ЕС следва да се осигури двупосочен свободен пазарен достъп.

Какви са измеренията на турския бойкот (ако има такъв)

Обявеният от турския президент Реджеп Тайип Ердоган бойкот на стоките от Франция ще засегне търговия на стойност милиарди долари, пише в. "Сьозджу", цитиран от БТА.

Търговският стокообмен между двете държави е в размер на 15 милиарда долара, а Франция трайно заема някоя от първите десет позиции в списъка на най-големите търговски партньори на Турция, отбелязва изданието.

През първите осем месеца на настоящата година Турция е изнесла във Франция стоки на стойност 4,2 млрд. долара и е внесла стоки за 3,9 млрд. долара, сочат данни на Турския статистически институт. През този период Франция е заемала шесто място сред държавите, в които Турция е осъществила най-голям експорт, и седмо по отношение на внесените в Турция стоки. През 2019 г. Франция е била на седмо място сред пазарите на турски стоки с осъществен от Турция износ в размер на 7,9 млрд. долара. Импортът в Турция на стоки от Франция пък е в размер на 6,7 млрд. долара през 2019 г.

Къде е здравият разум на Ердоган

Икономистът Атила Йешилада коментира бойкота, като посочи, че идеологията взима превес над икономическия разум. Според него Турция има право да реагира, но има дипломатически канали, по които това да стане.

"Никой ли не помни кризата с пастор Брънсън? Пред банките се образуваха опашки. Само споменаването от (Джо) Байдън на думата CAATSA и пазарите отново ще изпаднат в паника. Затова аз смятам, че правителството губи фокуса и приоритетите си", каза той, визирайки последиците от кризата със САЩ заради задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън и заплахите на Вашингтон за прилагане на CAATSA (американския закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции) спрямо Турция.

Али Бабаджан пък, бивш министър на финансите на Ердоган, който след като се отдалечи от лидера създаде своя партия, заяви, че призивът за бойкот е "детска работа".

Пред консервативното издание "Карар" (Karar) Бабаджан каза в понеделник, че има продукти, носещи френски марки, които се произвеждат в Турция. "Какво ще правим, да бойкотираме и тях? Нашите граждани работят там. Повярвайте ми, в един глобализиран свят това са просто детски неща."

Какво може да се "изхвърли" и какво не

И ако може да се изхвърлят на "боклука" шоколади, буркани със сладко и кутии с доматено пюре - всички с емблемата "Произведено във Франция", то какво може да се направи с най-големия автомобилен производител извън Западна Европа - в турския северозапад - с марка "Рено" (Renault). Там работят над 6000 души. Друг пример е супермаркетите "Карфур" (Carrefour). Турският му филиал управлява 643 магазина в цялата страна и в него работят 10 500 души.

Как реагират засега в други страни

Някои кувейтски магазини премахнаха френски продукти като сирене "Кири" (Kiri), газирана вода "Перие" (Perrier) и кисело мляко "Активиа" (Activia), съобщи Евронюз (Euronews).

Катарският университет отложи за неопределено време френска културна седмица, заявявайки, че възприема обидите към исляма и неговите символи като недопустими.

Предварителни действия бяха предприети и от "Маджид ал Футаим" (Majid Al Futtaim), базираният в ОАЕ конгломерат, който притежава супермаркетите с марката Carrefour в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Фирмата заяви, че в нея работят 37 000 души и "се гордее, че е от региона и за региона".

Но професор Длайер Ала Алдин, президент на Института за изследвания в Близкия изток, базиран в Ербил, Ирак, заяви, че е важно, че нито една мюсюлманска държава все още не е обявила официален бойкот.

"Някои държави, които евентуално подкрепят Турция, като Катар, както и много организации или бизнеси, които са собственост на техните съюзници като "Мюсюлмански братя" и други, могат да започнат да прилагат призивите за бойкот без официална декларация или официално приемане на такава политика", каза проф. Ала Алдин пред Euronews.

"Но повечето страни в Близкия изток не искат да стигнат толкова далеч", категоричен е той.

В същото време президентът на Франция Еманюел Макрон гарантира, че страната му няма да отстъпи от светските си идеали и защитата на свободата на словото.