Привържениците на въвеждането на ограничение на скоростта по германските магистрали ликуват, след като във вторник Германският съвет за пътна безопасност (ГСПБ - DVR) се обяви в подкрепа на подобен ход, информира ДПА и БТА.

Германия е известна в цял свят като страна, в която шофирането е на почит и водачите могат да се движат максимално бързо по дълги отсечки на аутобаните.

През последните месеци обаче се разгорещиха дебатите дали да бъде въведен лимит на скоростта, като дори в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел има разделение по въпроса.

ГСПБ твърди, че евентуално ограничение на скоростта може да намали броя на смъртните случаи при катастрофи по пътищата. Бордът на директорите на институцията е постигнал споразумение, призовавайки за максимална скорост от 130 км/ч.

Тази седмица в Германия полицията, автомобилните застрахователи и спасителите по въздух отчетоха, че катастрофите по пътищата на страната рязко са намалели през пандемията от коронавирус, тъй като движението на хората е ограничено.