За по-малко от месец коронавирус пандемията взриви финансовите пазари, а много държави, включително и България, въведоха извънредно положение. Редица фирми прекъснаха дейност, а милиони хора останаха без работа.

По тези проблеми разговаряме с Владислав Панев - финансист и шеф на инвестиционен фонд.

- Адекватни ли са мерките с въвеждане на извънредното положение и как ще се отразат те на икономиката?

- Отлагането на сроковете за декларации и данъци е адекватно. Точно сега бизнесът и гражданите имат нужда от спокойствие, че когато кризата отмине, ще могат да се върнат на работните си места и да създават продукт. Оттам нататък имаме информационно затъмнение. Всички се нуждаем от кратки и ясни послания какво точно ще предприеме властта. На кого ще плаща осигуровки и заплати, как ББР ще избира кои фирми да спасява? Съмненията в момента са опасни, защото създават недоверие. Знаем, че по време на криза се краде много. Затова е нужна прозрачност.

Задължителна за мен стъпка е държавата да гарантира кредити на пострадали от форсмажор фирми пред търговските банки. Основно от туризма и транспорта, но и малки и средни предприятия. Тези, които са принудени да затворят. Да имат година ваканция за плащане на лихви и главница, но и банките да са спокойни, че няма нужда да преобразуват тези кредити в необслужвани. Трябва да се направи всичко възможно колелото на икономиката да се върти. Максимум бизнеси да работят, минимум да са на помощи. Животът не спира, икономиката също не бива.

- Коронавирусът удари фондовите пазари. Ако досега някои смятаха, че балонът се надува, можем ли да говорим че вече акциите са подценени?

- Отличен момент е за влизане на пазарите на акции. Като трябва да се подбира внимателно. Такива възможности се случват няколко пъти в живота. Няма разлика дали у нас или в чужбина. Повечето акции сега са евтини. Краткосрочно може да станат и по-евтини, но е добър момент да купиш и забравиш.

- Кои браншове печелят и кои губят?

- Всичко се мени много бързо. Засега изглежда, че печелят хранителните стоки, фармацията и особено IT браншът. Всичко живо минава на дистанционни продажби, работа от вкъщи. Затова са нужни IT решения. Туризмът има огромна вероятност да отчете нулева година. Авиотранспортът също. Браво на компаниите, които продължават да летят, да държат високо факела. Това ще им се отплати. Убеден съм, че коректните към клиентите си ще бъдат възнаградени. 

- БНБ наля над 9 млрд. в банковата система. От къде идват парите и ще успеят ли те да стабилизират банките?

- Това не е наливане на пари. БНБ задължи банките да си приберат парите, които са дали на майките си в чужбина. Задължи ги и да не плащат дивиденти. Това, заедно с евентуална правителствена гаранция за кредити към хора и фирми в беда, ще стабилизира системата. Трябва да се внимава за злоупотреби. Риба се лови в мътна вода. Копнежът да спасиш фалирали и преди кризата бизнеси, както и банки в лошо състояние, е огромен. Изкушението ще се контролира много трудно. Не е добре да спасяваме затънали олигарси с общи пари.

- Какъв икономически растеж можем да очакваме за 2020 г. или вече говорим за рецесия?

- Ще е чиста шарлатания да прогнозираме точно числа. Но рецесия ще има, това е сигурно. Надявам се да е дълбока, но кратковременна.