Големите енергийни проекти бяха прекратени заради несъответствия с правилата на ЕК и ЕС. Най-важното, което постигнахме на тази среща, бе, че България няма да остане без доставки на газ и ще получаваме газ от тръбата, която сега се строи в Турция. Това каза финансовият министър Владислав Горанов и един от хората, придружили премиера в москва и участвали в разговорите пред Би Ти Ви.

Според него, интересите на руската и българската страна съвпадат - трябва да гарантираме запазването на България като играч в транзита на газ в Европа и да гарантираме, че ако доставките на газ през Украйна станат невъзможни, ние да имаме достатъчни количества, за да работи нашата икономика.

Горанов предупреди да не се очаква проблеми като продължаването на "Турски поток" да се решават на такова високо държавно равнище, тъй като става дума за технически въпроси.

"Факт е, че доставките на газ бяха договорени на политическо ниво. Европа е зависима от руския газ и към този момент тази зависимост е непреодолима", посочи министърът.

Той бе категоричен, че АЕЦ "Белене" ще се строи, само ако на инвеститора му излезе сметката.

"Никой не бива да внушава, че след срещата в Москва ще изоставим правилата на ЕС. ЕС си остава най-важния стратегически и основен партньор за нас. Опитваме се да изградим прагматични отношения с Русия и за мен срещата в Русия е успешна, защото най-малкото се състоя, а и успяхме да гарантираме енргийната сигурност на страната", категоричен беше Горанов."