България и Виетнам ще подпишат Спогодба за трудова миграция. Това стана ясно от среща на председателя на Комисията по труда и социалната политика Деница Сачева с председателя на социалната комисия на Националното събрание на Виетнам Нгуен Туй Ан, предаде БТА. Документът ще бъде подписан до края на 2024 г.

Целта е да се регламентират условията, при които виетнамски граждани ще могат да работят на българския трудов пазар.

На срещата присъства и заместник-министърът на труда и социалните въпроси на Виетнам Ле Ван Там.

Темата беше обсъдена и по-рано днес на срещата на председателя на Народното събрание Росен Желязков и председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хюе.

По време на официалното си посещение във Виетнам Росен Желязков се срещна с виетнамци, които са учили или работили в България, предаде Виетнамската новинарска агенция (ВНА).

В периода 1950-1980 г. в България са учили и работили около 30 000 виетнамци, а в момента те са около 1000.

Заместник-председателят на Виетнамско-българската асоциация за приятелство Нгуен Чънг Сон заяви, че виетнамците, които са учили и работили в България, винаги усещат подкрепата на нейното правителство и народ.

България, като член на Европейския съюз, и Виетнам, като динамичен член на АСЕАН, имат огромен потенциал за сътрудничество в областта на икономиката, културата и образованието. България може да бъде врата на Виетнам към европейския пазар, а Виетнам за България, за да получи европейската страна достъп до пазара на АСЕАН, подчерта Росен Желязков.

Енергетиката, селското стопанство, трудовият пазар, туризмът са сред приоритетните сектори в българско-виетнамските отношения, обсъдени по време на разговорите между Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация и председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хюе и местни парламентаристи.