"Вчера на бюджетна комисия се случи пълна лудост. Колегите от ГЕРБ трябва да дадат обяснение. От ПП-ДБ спазихме уговорките си, изготвихме бюджет, мерки и ги внесохме в Народното събрание. Но в бюджетна комисия се случи нещо, което не беше част от предварителните разговори", каза Венко Сабрутев, депутат от ПП-ДБ и зам.- председател на бюджетната комисия.

По думите му е имало предварителна лидерска среща, на която е уточнено какво ще бъде подкрепено, но в бюджетна комисия не е спазено.

"Не бяха гласувани ключови мерки, които имаха за цел да повишат приходите в хазната и качеството на живот в България и възможността съгражданите, които не се осигуряват на реалните пари, които получават, един ден да могат да се пенсионират на справедливи пенсии", допълни Сабрутев в "Лице в лице" по bTV.

Според Венко Сабрутев трябва да бъде прекратена дерогацията за руския петрол, но това не може да се случи на гърба на потребителите.

Днес и премиерът Николай Денков критикува вчерашното приемане на бюджета в парламентарната Комисия по бюджет и финанси в парламента. "По време на Комисията по бюджети и финанси са взети някои грешни решения, които не осигуряват финансовата рамка, която преди това беше подготвена от МС", каза Денков в началото на днешното правителствено заседание той.

Вчера бюджетната комисия прие бюджета за 2023 г. на второ четене, но с нови предложения, с които той бе раздут с допълнителни 400 млн. лв. за увеличаване на заплатите в отбраната, МВР, администрация, образование, земеделие, вероизповедания, както и оттеглянето на мерките за по-висока събираемост от приходните агенции.

Денков обаче е получил уверение на лидерите на партиите, които подкрепят правителството, че те ще коригират тези решения и ще я приемат, както е подадена от Министерския съвет - - с някои изменения, но без да променят общият баланс на държавата, за да се осигури дефицитът от 3% за приемането на България в Еврозоната.

Поради отпадналите мерки за събираемост, Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид, заяви финансовият министър Асен Василев в края на заседанието на комисията тази сутрин.