Инфлацията на потребителските цени във Великобритания през септември остава на ниво от 6,7 на сто на годишна база, без промяна спрямо нивото, регистрирано през август, но при все това на 18-месечно дъно, сочат официални данни, цитирани от Ройтерс и БТА. Икономистите очакваха тя да падне до 6,6 на сто.

Би Би Си отбелязва, че задържането на ниво от 6,7% слага край на серия от три последователни месеца на спад.

Основната инфлация, която изключва силно променливите цени на храните, енергията, алкохола и цигарите, пада до 6,1 на сто спрямо 6,2 на сто през август.

Цените на храните отбелязаха първия си месечен спад от две години, но цените на горивата се повишиха рязко, показват официални статистически данни.

Млякото, сиренето и яйцата поевтиняха, като така намалиха натиска върху касите в супермаркетите, съобщиха от Националната статистическа служба.

Но цената на бензина се повиши с 5,1 пенса за литър, удряйки шофьорите по бензиностанциите.

Инфлацията на Острова достигна 41-годишен връх от 11,1 на сто през октомври 2022 г. след скока на енергийните цени заради руската инвазия в Украйна, предшестван от прекъсвания по веригите на доставки и недостиг та работна ръка заради пандемията.

През август "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) прогнозира, че инфлацията ще остане над желаните 2 на сто поне до началото на 2025 г. Финансовите пазари очакват банката да запази основния лихвен процент без промяна на ниво от 5,24 на сто на следващото си заседание на 2 ноември.

Британският финансов министър Джереми Хънт посочи, че инфлацията рядко пада в права линия, но ще продължи да пада до края на годината, ако властите продължат да се придържат към плана си за овладяването й.

Британската лира се покачи след данните с 0,18 на сто до 1,2206 долара за лира.