Цената на златото продължи да отбелязва исторически максимуми, достигайки днес 1975 долара за тройунция, докато доларът потъна до двегодишинен минимум. Инвеститорите залагат на това, че тази седмица Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще потвърди свръхлибералната си парична политика и толерантността си към по-висока инфлация, предаде Ройтерс.

Доларът се движи низходящо спрямо повечето основни валути през последните дни, отбелязвайки тази сутрин двегодишно дъно от 93,416 спрямо валутната кошница.

Поевтиняването на щатската валута допринася отчасти за повишението на котировките на скъпоценния метал.

Анализатори прогнозират, че в скоро време цената му ще превиши символичния праг от 2000 долара.

На фона на изострянето на пандемията от новия коронавирус в редица страни по света инвеститорите възприемат златото като вечния актив убежище по време на криза.

Мерките по смекчаване на паричната политика, взети от УФР, доведоха до понижение на курса на долара и засилиха допълнително привлекателността на златото. То се търгува в долари и спадът на щатската валута прави жълтия метал по-привлекателен за купувачите, които използват други валути.

Инвеститорите са успокоени от перспективата за още фискални разходи и безкрайна евтина ликвидност, очаквайки изказването на президента на УФР Джероум Пауел след края на двудневното заседание по паричната политика в сряда, отбелязва Ройтерс.

Междувременно курсът на биткойна за първи път от август 2019 година прехвърли прага от 11 000 долара, сочат данни на портала Койнмаркеткап (Coinmarketcap), цитирани от ТАСС.

В ранната търговия днес криптовалутата поскъпна до 11 234 долара.

Пазарната капитализация на биткойна, по данни на портала, възлиза на 207,2 милиарда долара.