Украинската централна банка съобщи, че газът за населението ще поскъпне през второто тримесечие на 2019 година каквито са изискванията на Международния валутен фонд (МВФ). Това се посочва в "Инфлационния отчет" за януари на институцията, цитиран от ТАСС.

Голяма тежест върху административната инфлация ще окаже продължаващото поскъпване на газа за населението, съгласно меморандума с МВФ. Следващото повишение се очаква през второто тримесечие на 2019 година, се посочва в отчета.

Като цяло банката очаква растеж на цените с 13,6 процента тази година. По оценки на банката за миналата година цените и тарифите са нараснали с 18 процента, а през 2018 година - с 16 процента.

Украинското правителство по-рано също призна, че цената на газа за населението ще продължи да расте - от 1 май 2019 година ще нарасне с 20 процента.

На 19 октомври украинското правителство реши да вдигне цената на газа за населението от 1 ноември с 23,5 процента до 8550 гривни или около 303 долара за 1000 кубични метра, за да бъдат изпълнени задълженията на страната към МВФ.

Премиерът на Украйна Володимир Гройсман подчерта по този повод, че Киев не е имал друг избор, тъй като в противен случай е щяло да спре сътрудничеството с международните финансови организации и да се стигне до дефолт. Премиерът уточни, че в началото на преговорите с международните кредитори е ставало въпрос цените да бъдат повишени с 60 на сто.