Освен корупционния скандал с гръцкия заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, другата ключова тема в ЕП наскоро бе и ветото на Австрия и Нидерландия за влизането ни в Шенген и другата още по-важна е влизането ни в еврозоната.

Политическата въртележка в България застрашава геополитическите ни позиции и облика на България в Европа. Постоянната конфронтация и вътрешни борби не могат да ни позволяват да излезем и да водим ясна и целенасочена политика и силна дипломатическа кампания. Цяла седмица говорим за отказа на Австрия и Нидерландия да влезем в Шенген. Европейският парламент и всички евродепутати са шокирани от решението на Австрия и Нидерландия да блокират влизането ни в Шенген. Австрия твърдо не иска България и Румъния заради допускането навлизането на бежанци на територията на ЕС при условие, че е ясно, че не само тези граници на ЕС са уязвими. Въпросът е далеч по-всеобхватен и засяга цялостната политика на ЕС в това отношение. Нидерландия иска от България да представи доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Отрицателното становище е болезнено политическо поражение както за Румъния, така и за България, които се присъединиха към ЕС шест години преди Хърватия, а Хърватия ще влезе в Шенген още началото на следващата година.

Различни мнения и коментари изразиха българските евродепутати в Страсбург при посещението на 3eNews и Dir.bg в Европейския парламент. Те бяха в различна посока, но това, което ги обединяваше е, че е необходимо дипломацията ни да не спира дотук, напротив да бъде още по-активна, за да може влизането ни да се случи още по време на Шведското председателство на ЕС за първите шест месеца на 2023 година.

Българските евродепутати предлагат помощ за преговорите

Според Андрей Новаков от групата на най-голямата политическа партия в Европейския парламент ЕНП и от ГЕРБ нашата позиция е била по-умерена в сравнение с реакцията на Румъния. Румънският евродепутат също от семейството ЕНП Петър Полак е заговорил за мини Шенген или за прекратяване едностранно на граничния контрол от страна на България и Румъния на границите Видин-Калафат и Русе-Гюргево. Нещо повече дори е изпратил запитване до Европейската комисия доколко това е възможно. Запитан от 3eNews дали това решение е реалистично, Новаков подчерта, че това е неконвенционално решение и форма на протест, това не се случва често. Независимо от коя политическа сила са всички евродепутати са се събрали по двете най-горещи теми за България- отказа на Австрия и Нидерландия да се присъединим към Шенген и влизането в еврозоната.

Всички са се обединили около мнението, че е необходим надпартиен орган, комисия, преговарящ екип, който независимо от политическите трусове в страната да работи целенасочено за нашите две много важни външнополитически цели, посочи Радан Кънев също от групата на ЕНП в Европейския парламент и ДСБ, част от Демократична България. Той дори даде пример с излъчването на преговорен екип, както бе за влизането ни в Европейския съюз. Това трябва да е екип с участници от всички политически сили и да води преговорния процес. На първо място обаче подчерта, че става дума за постоянен политически диалог не само със страните, които сега са ни блокирали за Шенген, но и страните, които евентуално също биха ни блокирали на следващ етап, каза Кънев. Поне засега мнението на евродепутатите е, че други страни едва ли ще изразят резерви на следващ етап. Според Кънев българските евродепутатите също биха направили всичко възможно да се включат стига това да е част от една обща стратегия. Такава активна политика и дипломация към момента показват от северната ни съседка. Страната дори се опитва да бъде отделена от преговорния процес и да остане на опашката.

Най-голямото унижение би било да ни отделят от Румъния

Най-големият външнополитически крах и голямо унижение за политиката ни би било ако в преговорния процес ни отделят от Румъния, коментира за 3eNews и Dir.bg Ева Мария Попчева oт семейството на партията в ЕП Обнови Европа и партията ALDE в Испания.

Едно е ясно, критериите за влизане са изпълнени и никой от евродепутатите в Европейския парламент не поставя това под съмнение. Мнението на българските евродепутати в тази ситуация, но също така и на всички политици в ЕП при разговорите беше срещу подобна дискриминационна практика, двоен стандарт. Тази позиция представи пред журналистите и Цветелина Пенкова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и част от БСП.

А такова поведение не се толерира и прозвуча в зала от всички държави-членки, че такъв тип решения обслужват вътрешно политически дневен ред, допълни тя.

Дипломацията на Румъния в действие, ние също се нуждаем от постоянна активна политика

Стриктното спазване на правила е важно условие за приемане в Шенгенското пространство, а нееднократно нивата на корупция у нас притесняват другите страни от ЕС. Но това е много сериозен политически въпрос, защото всички са на мнение, че това се дължи на вътрешните престрелки между лидерите на партиите и гръмките заявки от нас самите, че в страната цари корупция и хаос. Всички изказвания се следят от страните и техните граждани, което оставя негативно впечатление и създава грешно впечатление за България, коментира Ева Мария Попчева. Дори в дебатите холандски евродепутат коментира, че това е стратегическа грешка на холандското правителство, допълни тя. Проблемът, който виждаме е, че в момента румънското правителство лобира наистина много активно в Австрия и Холандия, а ние нямаме правителство. Като евродепутати трябва да подпомогнем с каквото можем и аз включително, независимо, че съм избрана от Испания присъствах на срещата на нашите евродепутати. Ще работим усилено в тази посока като се координираме с нашите представители в двете страни. Няма добро и лошо вето, особено ако говорим, че се използва за вътрешно политически цели и се използват теми, които са влезли в техния вътрешен дневен ред, а в крайна сметка се отразява на нас, коментира Попчева.

3e-news.net

Не трябва да сме реактивни, а да имаме стратегия и комуникация, да се говори с медиите в тези две държави, за да обърнем публичното мнение в двете страни за нас. Трябва да работим много активно и с българите в тези страни особено в Австрия, които могат да помогнат, хора, които работят в университети, големи компании. Напълно е възможно да променим мнението, беше категорична Попчева. Ако всички сме единни и се забравят политически игри на ниско ниво, както и да имаме обща стратегия на всички институции. От ЕП припомниха, че се очаква се следващото гласуване за присъединяването на България към Шенген да бъде след шест месеца.

"Аз съм шокирана от ветото на Австрия и Нидерландия това е нещо, което не мога да разбера, защото докладът на ЕК категорично показва, че България изпълнява всички критерии за влизане в Шенген", каза за 3eNews и Dir.bg Маргарида Маркеш от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в ЕП.

Ясно е, че България е изпълнила критериите. Тогава отказът на двете страни означава липса на политическа воля, това превръща въпроса в чисто политически, което не е правилно и коректно от позицията на тези две страни, посочи още Маркеш.

Въпросът с еврото и влизането в еврозоната е доста по-различен

Тук освен чисто политическите въпроси, има много външни фактори като икономическата ситуация и инфлацията, войната и последствията от нея, свързани с цените на електроенергията. Това означава, че могат да се срещнат сериозни предизвикателства по отношение изпълнението на критериите, каза Маркеш.

Както за темата Шенген, така и за темата еврозона е необходима политическа стабилност, смята и Ева Мария Попчева. Решението ни да влезем в еврозоната не трябва да е обвързано с външни фактори и да зависи от временни такива каквито в момента са ръстът на инфлацията и икономическата несигурност. Въпросът е, че трябва да вървим по стъпките на реформите, които да направим, а конкретният момент може да се определи впоследствие. Ако политическият елит каже, че ситуацията е сложна, това е извинение, защото ние говорим за влизане след една година, когато икономическата ситуация може да е съвсем друга, смята тя. В Испания също имаше такива страхове още повече, че ставаше въпрос да се обърнат милиони песети в стотици евро, а не както в България, която е вързана към еврото със определен валутен курс. Тогава имаше и при нас подобни страхове и нестабилна икономическа ситуация, но като погледнем от дистанцията на времето, тя не беше свързана с влизането ни в еврозоната, подчерта Попчева.

Субективно, политическата ситуация у нас е притеснителна за нашите партньори, призна и Цветелина Пенкова. Естествено отчита се факта, че все по-важно е да се подготви стратегия, добра комуникационна кампания, за да се случи това на нас ни трябва правителство, коментира още Пенкова. По нейни думи обаче не става дума за надпартийна преговорна група по отношение на еврото. Според нея притесненията от влизането на еврото са неоснователни. Не сме първата страна, която влиза в еврозоната, страната ни е във валутен борд. Курсът на лева е фиксиран към курса на еврото, няма да има превалутиране и флуктоации, което е положителен факт, смята тя. За да се предотвратят спекулации при фиксиран курс и 6 месеца са достатъчни, но за да се избегнат притесненията на хората може и една година да има в обращение две валути, смята Пенкова.

Най-висока инфлация, предизвикана от смяната на валутите ще бъде под 1% и това важи за държави, които влизат с нефиксиран курс, а само за последните месеци станахме свидетели на по-сериозна инфлация, каза още Пенкова. В момента страните извън еврозоната имат по-голяма инфлация и нестабилност. Пенкова коментира, че липсата на собствена парична политика какъвто е валутния борд ни лишава от възможността на контрол на процесите на инфлацията, но също и защитата на Европейската централна банка. Още нещо, повишаването на доходите е по-значително спрямо инфлацията и пример за това са прибалтийските държави. Многопластовите кризи са проблем за бюджета и бюджетния дефицит, но и според Пенкова не бива да изпуснем този момент. Това е въпрос на сериозна политическа зрялост от страна на политиците.

Но както вече многократно сме коментирали въпросът е в преодоляване притесненията на хората и за Пенкова става въпрос за по-засилен контрол от страна на институциите. Но всъщност са необходими много повече гаранции от думите.

Не бива да се забравя, че приемането на еврото ще стимулира конкурентоспобността на България, подчерта в разговора ни Ева Мария Попчева. За българските фирми ще е много по-лесно да оперират в Европейския съюз, но това ще помогне за увеличаване на брутния вътрешен продукт на страната. Това ще стимулира търсенето, да, ще породи покачване на цените и някаква инфлация, но в този смисъл ще бъде позитивна, защото ще е породена от по-високото търсене и активизиране на икономиката. Покачването на цените ще бъде моментно и ще се калибрира постепенно, твърдят евродепутатите. Ползите ще бъдат за стимулиране на индустрията, увеличаване на БВП, посочи още Попчева. Но това е пътят, ако искаме нашата индустрия да процъфтява, да имаме повече доходи и като общество да върви напред, каза тя.

Политическото говорене понякога идва в повече, а всъщност са необходими стратегия и реални действия стъпка по стъпка, които ще продължаваме да следим.