Гарантиран базов доход и 5-часов работен ден "обещава" бестселърът "Утопия за реалисти". Революционното проучване на 30-годишния холандски визионер, историка Рутгер Брегман излиза на български, съобщават издателите от "Милениум".

Авторът доказва, че е настъпил моментът за постигането на идеалния свят - без бедност и тревоги, в който има от всичко за всеки. Утопията, занимавала големите умове на философи, икономисти, историци и държавници в продължение на векове, може да стане реалност сега.

Книгата "Утопията за реалисти, или по-високи доходи с 5 часа работа дневно и как да ги постигнем" светкавично става бестселър в родината на автора и дава начало на ново социално движение. Получава добри отзиви от авторитетни издания като Washington Post, Guardian, Independent, телевизия BBC. Преведена е на няколко езика, а правата за разпространението й са откупени в повече от 30 страни.

Промените, които авторът предлага, се основават на три основни идеи - въвеждане на универсален и безусловен базов доход, който да се изплаща на всички и да гарантира, че никой не живее под границата на бедността, по-кратка работна седмица, стигаща до невероятните 15 часа и гарантираща, че през това време, отпочинали и вдъхновени, служителите и работниците ще са доста по-ефективни, отворeни граници по целия свят със свободен обмен на хора между всички нации.

Всяка концепция в неговата книга е подкрепена с любопитни примери - академични проучвания, постулати на известни учени, забавни анекдотични доказателства, конкретни политически проекти и успешни експерименти за справяне с бедността. Сред тях са планът на Ричард Никсън от 1968 г. за въвеждане на базов доход в САЩ и федералният проект в град Дофин, Канада.

На скептиците Брегман заявява, че много от императивите на съвременното право някога са били силно противоречиви и неприемливи предложения, което показва, че колкото и авангардно и скандално да ни звучи нещо днес, то съвсем не е невъзможно, а дори става неизбежно при настъпването на определен критичен момент. Авторът дава за пример премахването на робството, еманципацията на жените, декриминализирането на хомосексуалността и ни убеждава да вярваме, че нашето поколение е това, което не просто ще стане свидетел, но и само ще сбъдне неговата утопия, отбелязват издателите.

Рутгер Брегман, един от най-обещаващите млади европейски мислители и писатели, е публикувал четири книги по теми от историята, философията и икономиката. През 2013 г. книгата му "История на прогреса" печели наградата на белгийската либерална партия, а за своята работа като публицист в The Correspondent той има две номинации за European Press Prize.