Президентът на германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман сигнализира готовността си да наследи Марио Драги начело на Европейската централна банка (ЕЦБ) през следващата есен.

"Мисля, че всеки член на Управителния съвет на ЕЦБ трябва да има творческата власт да играе различна роля в паричната политика", каза Вайдман пред вестниците на медийна група Funke и пред френския вестник Ouest-France на въпрос дали е готов да поеме позицията.

Вайдман е член на Управителния съвет и се смята за критик на ултра отслабената парична политика, която е силно критикувана като цяло в Германия.

Вайдман изразява съжаление в интервюто, че дискусията за наследниците на Драги започва толкова рано. Запитан за предизвикателствата, пред които ще е изправен новият президент на ЕЦБ, той каза: "Вече не става въпрос за реагиране на кризата, а за връщането на паричната политика на позната територия и за определяне на стратегията за паричната политика на бъдещето".

Същевременно Вайдман призовава за прекратяване на спорните покупки на държавни облигации от ЕЦБ до края на годината. "Покупките на облигации ще продължат поне до септември, Управителният съвет реши това. Пазарите очакват обаче покупките да не продължат и след края на годината". Той смята, че би било разумно нещата да се изяснят скоро и да се обяви крайна дата на програмата за облигациите.

Президентът на Бундесбанк се смята отдавна за кандидат за мястото на Драги начело на ЕЦБ. Дискусията набра скорост през март, когато лидерите на ЕС назначиха досегашният икономически министър на Испания Луис де Гуиндос за вицепрезидент на Централната банка. Наблюдателите приемат, че това увеличи шансовете на Вайдман да заеме водеща позиция в балансираната европейска пропорционална система.

Редица факти говорят в полза за 50-годишния германец. Той е работил като икономист и централен банкер с отлична репутация, а като бивш икономически съветник на канцлера Ангела Меркел разполага с добри политически връзки. И не на последно място: Германия е единствената голяма държава в еврозоната, която никога не е имала президент на ЕЦБ. Мнозина смятат, че е крайно време след холандец (Вим Дуйзенберг/ 1998-2003), французин (Жан-Клод Трише / 2003-2011) и италианец (Марио Драги / от ноември 2011 г.), сега и представител на най-голямата икономика на Европа да поеме една от най-важните позиции на континента.