Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев възрази с писмо до първия заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко срещу решение на украинското правителство за опростяването на износа на слънчогледово семе за България. Информация за взетото решение е публикувана на 2 февруари 2024 г. на интернет страницата на Министерството на икономиката на Украйна.

В информацията се посочва, че България се е съгласила да бъде либерализиран лицензионния режим за износ от Украйна на този продукт, съобщиха от пресцентъра на българското аграрно министерство.

Министър Вътев заявява категорично, че с България не са водени разговори за каквато и да е либерализация и опростяване на лицензионния режим за внос в страната ни за слънчогледово семе от Украйна.

"В качеството си на министър на земеделието и храните на Република България работя в защита на интересите на българския земеделски сектор и правя всичко възможно за недопускане изкривяване на пазара", пише Вътев.

Той допълва, че оценява усилията на украинското правителство и приветства приетото Решение № 87 на Министерския съвет на Украйна от 26 януари 2024 г., което предвижда украинските фирми, които изнасят без лиценз за България да бъдат изключени от списъка на проверените износители и да не могат да извършват износ не само за България, но и за трети страни в продължение на 6 месеца.

"Обезпокоен съм, че от началото на прилагането на практика на лицензионния режим, 4 декември 2023 г., до 21 януари 2024 г. без одобрение и без да има постъпило искане за издаване на лицензи, по информация на Агенция "Митници", от страна на Украйна са внесени в България 37 934 тона черен маслодаен слънчоглед (тарифен код 1206 00 99)", пише министър Вътев.

В тази връзка той настоява издаването на лицензии на украински фирми за износ към България на стоки, класифицирани по кодове съгласно CN 1001 99 00 (пшеница), 1005 90 00 (царевица), 1206 00 91 (слънчогледово семе), 1206 00 99 (слънчогледово семе), 1205 10 90 (рапично семе), 1205 90 00 (рапично семе) да се запази, като бъдат предприети, при необходимост, мерките, залегнали в Решение № 87 на Министерския съвет на Украйна от 26 януари 2024 г., информира БТА.

Копие от писмото е изпратено и до министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски.

Преди месец министър Вътев обсъди на онлайн среща с украинския си колега действието на въведения от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница.

Около две седмици по-късно двамата министри отново се срещнаха, като Вътев подчерта пред украинския си колега, че се създава огромно напрежение поради идеята за либерализация на търговията с абсолютно всички украински стоки.

Украйна въведе режим за издаване на лицензи за износ за България на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица на 4 декември 2023 г., след като земеделските министри на двете страни се договориха за детайлите по прилагането му. Режимът е информационен и не се намесва в търговски сделки между продавачи и купувачи.