Бюджетът за 2024 г. се прави при прогнозен БВП от 205 млрд. лева, инфлация под 5% и ръст на доходите между 10 и 15 процента, обяви Асен Василев пред БНТ. Затяга се събирането на данъците, каза още финансовият министър.

"Министерството на финансите работи по няколко варианта на бюджет за 2024 година. През първата половина на ноември ще бъдат приети данъчните закони и към 15 ноември проектобюджетът ще бъде представен за обществено обсъждане. Ще държим той да е с 3 процента дефицит към БВП на начислена основа, а на касова основа - 2,5 на сто, както ще е и тази година", каза Василев.

"Бюджетът за 2024 г. ще се прави при прогнозен БВП от 205 млрд. лева, инфлация под 5 процента (по-близо до 4 на сто) и ръст на доходите между 10 и 15 процента", допълни той.

"През 2024 г. оставаме с текущите данъчни ставки, някъде ще има затягане на събирането на данъци", каза Василев.

"Към момента събирането върви много добре. Събрали сме 16 процента повече от миналата година Данните за ДДС се подобряват и сега дефицитът по КФП е 0,8 на сто на сто, като до края на годината дефицитът ще е малко под 2,5 процента.

Очакваме нивото на държавен дълг към БВП да падне до края на година и догодина да е в рамките на 22-23 процента от БВП", заяви той, допълва БТА.

"До края на годината "Лукойл" трябва да плати над 400 млн. лева данък за тази година. Данък печалба за компанията е 60 процента, освен всичко друго, което плащат. "Газпром" още не е реагирал на решението на правителството да събира допълнителната такса от 20 лева на мегаватчас и дали ще я плаща, ще стане ясно на 14 ноември", каза министърът.

Пенсиите ще се увеличат с около 10 процента, а заплатите на учителите ще са 125 процента от средната работна заплата за страната. Планирани са много инвестиции в социалната система, ще се увеличат и капиталовите инвестиции.

Тази политика за изпреварващ ръст на доходите, но и с пари за инвестиции дава доста добър резултат. Трудът трябва да бъде заплатен добре, а фирмите да се подпомагат, за да си купуват машини и да стават по-производителни. Няма как да станем богати, ако държим заплатите ниски, изтъкна Асен Василев.

Влизането на България в Шенген и еврозоната ще подпомогне бизнеса и ние работим това да се случи. Не съм сигурен, че Шенген се отдалечава. В изказванията на нидерландските и австрийските политици, не сме чули нищо конкретно за България, каза Василев.

Няма нищо страшно в приемането на България в еврозоната, но е важно да се знае какво ще се случи. Ние сме вързани с германската марка и после с еврото още от 1998 г. и оттогава нямаме собствена парична политика, а курсът на еврото съм лева не е променян. С приемането на еврото лихвите ще падат, защото сега има по-висока премия в заемите. Цените ще останат такива, каквото са в момента. За една година цените ще се обявяват и в двете валути - шест месеца преди влизането в еврозоната и шест месеца сред това. Администрацията също се подготвя за приемане на еврото, каза Василев.

В перо "Култура" бюджетът за догодина е увеличен с над 50 процента. Бюджетът ще се разходва за реални дейности. Тази година ще дадем на театрите 20 милиона лева повече от заложеното в бюджета, защото хората са си ги изработили, каза министърът. Питахме 3600 читалища, какво са правили през тази година. 400 от тях ни отговориха, че не са правили нищо. Те получават точно толкова, колкото други с по пет танцови състави. Нека да се промени начинът, по който парите отиват за култура. Сега има хора, които с никакви пари правят чудеса и те трябва да получават 5-10 пъти повече, заключи финансовият министър.