В следващите 3 години в икономиката ще се изсипят допълнително над 30 милиарда лева, но вместо да се ускорява, икономическият растеж според средносрочната прогноза на правителството ще намалява. Това обясни в интервю за БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

"За 3 години се предвижда да увеличим дълга с 16 милиарда, да поддържаме дефицит над 3%. Тук добавяме и 12 милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост - станаха 28. Добавяме Х милиарди от спряната корупция и кражби. Тоест, има едни над 30 милиарда допълнително пари, които се изсипват в икономиката и тя не ускорява растежа си, а го забавя. Така е според прогнозата.

Икономическият растеж за 2024-а е едва 3,4%, 3,7% за предходната 2023-а и 4,8% за настоящата. Виждате как растежът, в резултат на това голямо изсипване на пари, даже се забавя, вместо да се ускорява. Но в същото време се подклажда инфлацията, отдалечаваме се от еврозоната. А инфлацията води до обедняване на хората. Като средносрочна прогноза ние не подкрепихме бюджета. Подкрепихме го за тази година с много уговорки и препоръки."

Относно отказа на управляващата коалиция да се компенсират редица социални институции за високите цени на тока Велев коментира:

"Ние бием камбаната от август. През цялото време обясняваме, че не става дума само за бизнеса, а става дума и за общините с уличното им осветление, и за манастирите, и за болниците, и за читалищата, музеите, театрите, училищата и т.н. От август месец."

Заради закъснелите компенсации не в размер, който би могъл да бъде, се получава напрежение, категоричен е Васил Велев.

"Бизнесът, където може, когато няма компенсации и не са в пълен размер и закъсняват, вдига цените, но цените не може да вдигне общината или болницата, защото е по клинични пътеки. При тях ситуацията е по-тежка."

С цените на природния газ ситуацията е по-сложна, отколкото с цените на електроенергията, смята Велев. При тока той вижда решение в "помесечно компенсиране на свръхвисоките цени за сметка на свръхвисоките печалби в енергетиката".

"Пари за компенсации в самата енергетика има. След пълни компенсации само за първото тримесечие ще има половин милиард допълнителна печалба, над тази, която е била в минали години."

При газа цената е международна, а договорите - дългосрочни и не се променят бързо и лесно, допълни Васил Велев. Той уточни, че бизнесът няма да бъде компенсиран за природния газ.

Относно разразилата се война около "Булгаргаз" Васил Велев, че "когато се сменя мениджмънт на една компания в частния сектор, ние обявяваме конкурс, събираме кандидати. Ние не познаваме всички най-добри мениджъри на света, за да ги назначим без широко оповестяване на този конкурс". "Нищо такова не виждаме при смяната на бордове."

"Времето за назначаване на работодатели и за изваждането им от пазара отмина отдавна", посочи още Велев във връзка с искрите в комуникацията с финансовия министър Асен Василев.

Според Велев, зеленият сертификат трябва да действа още известно време на обществени места, които "не са от първа необходимост", защото "пази хората, насърчава ваксинирането".