"Нещо в пазара на електроенергията на Европа е сбъркано. Идва време да кажем, че "царят е гол" и трябва този пазар да се преуреди. Той е счупен. 10% от централите са на газ, който е поскъпнал. Така производителите са изправени пред избори - дали да спрат или да продават на загуба", посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Bulgaria On Air.

По думите му една огромна част от енергетиката трупа огромни печалби."Вече има гласове в Европа, че трябва по друг начин да се регулира пазарът на електроенергия на едро. Целта на пазарите на едро е да се достави достъпна, чиста и сигурна енергия. Очевидно тя не е достъпна и така уреденият пазар не се справя със задачата, която е представена пред него", уточни Велев.

Председателят на АИКБ каза, че се говори за това, че трябва на база средно претеглена себестойност на произвежданата енергия плюс нормативна рентабилност да се получава цената, по която да се снабдяват потребителите.

"В ситуации като тази това трябва да се направи. Свободният пазар не работи. Има ненормална рентабилност в стотици проценти. Нормалната рентабилност е 10-15% продажби, печалби към продажби", коментира още Велев.

Според него няма как предприятията да оцелеят без компенсации на надвзетите суми. Той изтъкна, че със сигурност много от тях ще ограничат дейността си.

"Настояваме сега, по 100 лв. на мегават час, да се компенсират потребителите на свободния пазар. Над 50% от тези надвзети суми се събират в АЕЦ "Козлодуй". При тези цени той ще има над 1,5 млрд. лева свръхпечалба", изчислява председателят на АИКБ.

"Сметките получи и малкият бизнес. Те са двойни спрямо сметките от преди един месец. Цените продължават да растат. За много сектори това не са символични разходи. Сметките превишават сумите, които са им за работни заплати. Изправени пред ситуация да не могат да платят заплати, много предприятия ще спрат работа", категоричен е Велев.

Той обясни, че това, което трябва да се случи, е надвзетите пари да бъдат върнати на всички потребители на свободния пазар.