САЩ днес взеха на прицел руски снабдителни вериги, като наложиха санкции срещу 14 физически и 28 юридически лица, за които твърдят, че са част от международна мрежа, която закупува технологии в подкрепа на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ също така наложи санкции на членове на семейството на руския олигарх Сюлейман Керимов, както и физически лица, за които твърди, че са действали като финансови посредници в мрежата на Керимов.

"САЩ ще продължат да нарушават снабдителните вериги и да карат помагачите на президента Путин да плащат висока цена, както и всички, които подкрепят бруталните действия на Русия срещу нейната съседка", се казва в изявление на Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Министерството на финансите на САЩ добави към черния списък "Миландър" руска компания за микроелектроника, за която Вашингтон твърди, че е част от инфраструктурата за военна изследователска работа и разработки на Москва. В списъка са включени и три юридически лица, свързани с компанията, както и няколко физически лица на ръководни постове в нея.

Министерството на финансите наложи санкции срещу големи фирми от военната индустрия в Русия и министерството на търговията спря износа на произведени в САЩ компоненти, както и американски технологии, използвани от част от руската военна техника.

Русия успя да се снабди с ирански дронове, с които атакува градове и енергийната инфраструктура в Украйна. Иранските военни структури и индустрии вече са санкционирани от САЩ заради ядрената програма на Техеран.