Полските фермери, които блокираха границата с Украйна при граничния пункт Медика, решиха да вдигнат блокадата, след като полското правителство прие исканията им, съобщи Ройтерс, като се позовава на местния областен управител, цитиран от полския информационен сайт inertia.pl.

Първоначално на 6 ноември полско-украинската граница беше блокирана на няколко места от полски шофьори на товарни автомобили, които издигнаха искане за връщане на лицензионния режим за украинските превозвачи в Европейския съюз.

Към шофьорите се присъединиха и фермери, които поискаха субсидии за производството на царевица заради увеличената конкуренция от Украйна и ангажимент да не се повишават данъците.

Фермерите, които окупираха граничния пункт Медика, спряха протеста си по Коледа и го възобновиха на 4 януари. Днес те се съгласиха да вдигнат отново блокадата.

Полският министър на земеделието се е съгласил и с трите искания на фермерите по отношение на субсидиите, отпускането на увеличени кредити за ликвидност и запазване на земеделските данъци на равнището от 2023 г.

"С подписването на споразумението протестът на граничния пункт Медика се преустановява за период, необходим за осъществяването на правните (...) промени, и за нужния срок за реализирането на допълнителни промени", се казва в документа, цитиран от сайта.