Bank of Japan остави без промяна свръхлибералната си политика, за да се справи с продължаващата дефлация и да подкрепи третата по големина икономика в света, предаде ДПА. 

Японската икономика расте умерено, посочва централната банка в съобщение след двудневното заседание по паричната политика.  Тя допълва обаче, че износът и производството са засегнати от забавянето на икономиките на другите страни.

Японският износ за Китай, най-големият търговски партньор на страната, е потънал със 17,4 процента на годишна основа през януари, което е допринесло за търговския дефицит от 1,4 трилиона йени (12,6 милиарда долара), съобщи в края на февруари министерството на финансите.

Като цяло износът е спаднал с 8,4 процента на годишна основа до 5,6 трилиона йени, което е спад за втори пореден месец, уточни министерството.

Банката започна политика на парично стимулиране преди шест години, за да достигне целева инфлация от 2 процента за две години. Потребителските цени се повишиха с 0,8 процента на годишна основа през януари, което е нарастване за 25-и пореден месец, но показателят е все още далеч от целта.

През януари банката понижи прогнозата си за инфлацията за тази финансова година, която приключва в края на март, до едва 0,8 на сто спрямо очаквана инфлация от 0,9 процента през октомври .