Очаква се спогодбата за икономическо сътрудничество между Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) да допринесе за разкриването на 125 хиляди нови работни места, заяви посланикът на ОАЕ в Анкара Саид Тани Хареб Ал Дахери, цитиран от Анадолската агенция и БТА.

"Надявам се, че това споразумение ще осигури работа на общо 125 000 души, от които 100 000 в Турция и 25 000 в ОАЕ", каза той и добави, че е планувано договорът да влезе в сила от 1 септември.

Посланикът поясни, че споразумението улеснява диалога между частните компании и ще отвори нови възможности по отношение на митническите тарифи. Тя беше подписана на 3 март в Абу Даби. Целта ѝ е да постави основите за увеличаване на обема на съвместната търговия, която не включва петрол.

Наскоро двете страни подписаха 13 спогодби, чийто стремеж е да се постигнат инвестиции в размер на 50,7 млрд. долара между двете държави, уточни посланикът на ОАЕ в Турция. Той заяви, че през 2020 г. обемът на търговията помежду им е бил 9,8 млрд. долара, а сега е достигнал 19 млрд. долара.

Предвижда се двустранно сътрудничество в сферата на възобновяемите енергийни източници, транспорта, отбранителната промишленост и др. Документът ще позволи на страните да започнат да планират инвестиционни проекти в тези сфери и да договарят размера на инвестициите.