Всеки, който смята, че посещение на еврокомисар някъде означава просто, че идва един скучен брюкселски бюрократ, греши. Поне що се отнася до българката Мария Габриел, пише в свой материал нидерландското онлайн издание "Айндховенс Дагблад" (Eindhovens Dagblad) по повод визитата на българката в университета Fontys в Айдховен. Комисарката по въпросите на и иновациите успява да грабне аудиторията, да я ентусиазира, да види възможностите и насърчава другите да се възползват от тях.

"Не знаех, че в Брюксел има такива хора", отбеляза един от студентите във Fontys.

Габриел гостува в университета в Айндховен заедно с нидерландския министър на образованието Ингрид ван Енгелсховен. На място двете се запознаха с работата с използването на изкуствен интелект, както и с други текущите проекти, в които Fontys участва. За дейностите в тази сфера разказаха лектори като Джерард Шaутен, Барт Вернаарт и Ерик Слаатс. От своя страна Мартин Хундепоол разказа за Sparc - платформа, обединяваща различни IT компании в работата им по съвместни проекти, с която си сътрудничи и университетът Fontys.

Използването на модерни технологии води до наличието на много информация. Като създавате модели и правите нещо с тях, започвате да си служите с тези технологии по-добре. Отличен пример за това е проектът за биоразнообразие Flower Power, за който разказаха студентите Винсент Веенхуйзен и Суеньо де Корт. Накратко, той се състои в следното: полета и ливади се облитат с дрон, който прави снимки, а компютърен модел показва точно какви растения могат да се видят там и колко са те.

"Така казано изглежда просто, но не е никак лесна работа. Трябва да включите всички цветя и растения в модела, което е много работа", казва Винсент Веенхуйзен. От своя страна комисар Габриел отбелязва, че това е страхотен проект.

"Всеки земеделски производител в Европа скоро ще знае какво точно има на неговата земя. Същото важи и за всеки природен резерват. Знаете ли колко потенциал има този проект?", пита риторично Габриел.

Скрийншот от Eindhovens Dagblad

Според нея начинът на работа във Fontys е сериозен пример за Европа.

"Студентите работят по задачи, които идват от света на бизнеса. Представете си какво може да се постигне по този начин", отбеляза българският еврокомисар. Тя призова Fontys да даде повече гласност в останалата част на Европа за този начин на работа.

"Той предлага перспектива на много образователни институции", каза Габриел.

С мнението й е съгласна и министър Ван Енгелсховен.

"Университетите, образованието и компаниите работят заедно в този регион. Ето защо Айндховен е пример за това в Европа. Тези студенти от Fontys се научават на методи и похвати, които продължават да използват и след образованието си, когато започнат да работят. Те развиват собственото им любопитство и как трябва или могат да продължат да го използват. Това създава иновации. Това е много ценно", подчерта нидерландският образователен министър.