"На някои може и да им се вижда смешно, но ние, турците, сме хора, които вярват, че има съдба. Подобни нещастия винаги ще се случват, трябва да го имаме предвид." С тези думи турският президент Реджеп Тайип Ердоган реагира на инцидента в мината в окръг Бартън, Северна Турция, при който на 14 октомври загинаха 41 миньори. Петима от 11-те ранени са все още с опасност за живота. Правителството нарече загиналите "мъченици" - това понятие често се използва от правителството като похват, за да се придаде на смъртта допълнителен свръхестествен оттенък.

Нищо ново за турците

Подходът на правителството се натъкна на критика и в обществото, и в опозиционните среди. Държавата е упреквана най-вече в това, че не е предприела достатъчно превантивни мерки срещу подобни инциденти. Едновремешният довереник и настоящ противник на Ердоган - бившият външен и финансов министър Али Бабаджан отправи следната критика към правителството: "И ние вярваме в съдбата. Но нека първо видим какви мерки сте предприели и после да говорим за божията присъда".

Миньори носят тялото на жертва в Амасра, в черноморската крайбрежна провинция Бартън, петък, 14 октомври 2022 г.

Снимка: AP/БТА

Нито този инцидент, нито реакцията от страна на правителството са нещо, което се случва за първи път. Преди осем години Ердоган, който тогава беше министър-председател, направи сходно изявление след смъртта на 301 души при инцидент в една мина в Сома: "Такива неща стават постоянно, те са част от естеството на тази професия", каза той и обясни, че подобни нещастия са нещо нормално и са се случвали редовно във въгледобива от 19 век насам. През 2014 година се чуха упреци, че Ердоган омаловажава нещастието, както и - че управляващите са допуснали сериозни пропуски.

Според експертите сегашното нещастие в Бартън не е случаен инцидент, а свидетелство за наличието на общ проблем в турския минодобив. По данни на Турското въгледобивно дружество само миналата година е имало 208 трудови злополуки. От 2002 година насам са загинали най-малко 1989 миньори.

В Турция цари "климат на безнаказаност"

Важна причина за постоянно повтарящите се инциденти е безнаказаността на държавните служители, казва адвокатката Берин Демир, която е експерт по трудови злополуки. Пред ДВ тя посочва, че в Турция цари "климат на безнаказаност" по отношение на виновните. "В противен случай не би се стигало до инциденти като този в Бартън и на други места. В 99% от случаите държавните служители остават ненаказани. Просто никога не се търси отговорност на тези, които са виновни за смъртните случаи", казва адвокатката.

Турското въгледобивно дружество е всъщност органът, който би трябвало да предприема необходимите мерки за безопасност на труда. На негово подчинение е и мината в Бартън, в която стана трагедията.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган целува ръката на майка на миньор след експлозията в Амасра

Снимка: AP/БТА

Синдикалистът Кемал Картал изтъква, че броят на работниците в мината междувременно е бил намален радикално - от над 5000 на 400. "Шефът на мината и неговите заместници знаят много добре какви проблеми имат миньорите и какво означава това съкращаване на работните места. Знаят отлично и как това се отразява на здравето на работниците и на сигурността."

Безопасността на работното място струва пари

Проблемът обаче е в това, че въгледобивното дружество играе по свирката на правителството, казва още Картал: "Ръководството на Турското въгледобивно дружество се съобразява изцяло с разпорежданията на правителството. А фактът, че здравето на работниците и сигурността на работното място са свързани с разходи, за съжаление също играе роля".

Картал припомня големия брой инциденти, потресли турската общественост през последните години: "Докато тази система не се промени - докато не се вземат мерки, а назначените от правителството бюрократи не престанат да гледат на сигурността на работното място като на разходно перо, докато частният сектор остава неоправдано привилегирован, смъртните случаи няма да спрат".

Материалът е публикуван в DW