"През последните години разходите за труд растат ускорено - между 6 и 8% на годишна база. Има сектори, където нарастването е по-голямо, което прави някои бизнес модели изключително неустойчиви". Това каза пред БНР изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев.

Дълги години ниските разходи за труд често се поставяха на преден план, когато привличаме инвестиции и разрастване на съществуващи компании в България, припомни той и описа сегашната ситуация:

"С нарастването на тенденции като автоматизация, дигитализация самите компании на пръв поглед не взимат под внимание разходите за труд, защото тези разходи могат да бъдат, в голямата си част, автоматизирани. Това поставя под голямо изпитание нашата икономика. Ако голяма част от тези разходи могат да се съкратят, тогава какво остава на масата като конкурентно предимство за нас и нашата икономика? Това е един от големите въпроси".

"Преминаването към т.нар. индустрия 4.0 е свързано с рисковете - част от съществуващите индустрии да загубят своята конкурентоспособност. Част от съществуващите фирми да търсят нови бизнес модели, които не се фокусират върху ниските разходи за труд", каза още Георгиев в предаването "Преди всички".

2018 г. показа, че пазарът на труда се "охлажда", каза икономистът и добави: "Това поставя много въпроси. Досега служителите бяха силната страна, те имаха възможност да предоговарят по-добри трудови условия и възнаграждения. С промяната на пазара на труда отново в един момент ще станем свидетели на ситуация, в която работодателите ще могат да са в по-силна позиция".

Ясен Георгиев подчерта, че трябва да се подобри вътрешното потребление. При евентуална международна криза всички експортно ориентирани фирми ще бъдат засегнати и тогава вътрешното потребление и пазар биха имали значението на буфер, обясни той.