Вина, парфюми, презервативи и пиана са в списъка на над 5000 американските стоки, които ще бъдат обложени от новите допълнителни мита, влизащи в сила от 1 юни в Китай, информира Франс прес. Те са ответна мярка на Пекин срещу увеличението на американските тарифи.

Това решение идва на фона на покачването на напрежението на фронта на търговската война, която водят двете страни от миналата година.

След провала на преговорите във Вашингтон в началото на май президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да се въведат допълнителни мита от 25 процента върху редица китайски стоки на стойност 200 милиарда долара годишен внос.

Пекин отговори с увеличение на митата от 1 юни до 10, 20 и дори 25 процента върху американски стоки, които вече се облагат, на обща стойност 60 милиарда долара годишно.

Тези допълнителни тарифи ще засегнат 5410 американски стоки, като 2493 от тях ще бъдат обложени с мита от 25 процента:

- Козметични продукти като парфюми, грим, червила;

- Кухненски уреди като фурни, микровълнови печки или кафе машини;

- Спортни стоки като топчета за тенис на маса, ракети за бадминтон и футболни топки;

- Пиана и струнни инструменти;

- Спиртни напитки, сред които джин, вино и текила;

- Други стоки като презервативи, диаманти, промишлени роботи, гуми, тъкани, дървени материали и играчки.

Търговският спор, който досега се ограничаваше с допълнителните мита, прерасна в открит словесен сблъсък, след като администрацията на Тръмп постави китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) в списъка на компаниите, заподозрени в шпионаж в полза на Пекин.

Като ответна мярка Китай обяви тази седмица, че би могъл да намали износа на редкоземни метали, които са необходими за редица промишлени отрасли в САЩ, характеризиращи се с технологични иновации и големи инвестиции.

Спирането на износа за САЩ би могло да даде на Пекин допълнителен коз в търговските преговори, тъй като Китай доставя на американците 80 процента от тези редки метали, отбелязва АФП.