Едностранните американски санкции срещу руските газопроводи "Северен поток-2" и "Турски поток" могат да засегнат компании, предоставящи услуги или финансиране на кораби, участващи в изграждането на проекта. Това гласи съобщение на сайта на държавния департамент на САЩ, цитирано от ТАСС.

През 2019 година двете палати в Конгреса на САЩ задължиха правителството да въведе санкции срещу руските газопроводи за осигуряване на европейската енергийна сигурност. Отправен беше и призив към международините компании да преразгледат участието си в проектите.

В списъка могат да бъдат включени чуждестранни фирми или отделни лица, предоставящи услуги и стоки за снабдяването или работата на корабите, участващи в полагане на тръбите на съоръженията, уточнява външнополитическото ведомство. В документа е посочено, че санкциите могат да засегнат и финансиране за модернизация или оборудване на тези кораби.

Изключение от санкциите има за лица, предоставящи помощ за осигуряване на безопасността на екипажите, защита на човешкия живот на борда или техническо обслужване на плавателния съд за избягване на екологични или други вреди.