Регулаторът за конкуренцията на САЩ поиска допълнителна информация за придобиванията на технологични дигитални гиганти Google, Apple, Facebook, Amazon и Microsoft по подозрения, че не са спазени антимонополните закони, предаде агенция Франс прес.

Тези компании са получили официални призовки да предоставят данни за предишни придобивания, които не са били декларирани във Федералната комисия за търговия (FTC), която отговаря за защитата на потребителите и на конкуренцията.

Комисията уточни в свое комюнике, че петте високотехнологични компании трябва да предоставят документи за периода от 1-ви януари 2010 до 31-ви декември 2019 година.

Нарежданията са издадени като част от разследване дали тези компании не са купували зараждащи се или потенциални техни конкуренти, се уточнява в съобщението, цитирано от Ройтерс.

Компаниите трябва да предоставят информация за всяка сделка, която е била прекалено малка, за да бъде докладвана на FTC или на Министерството на правосъдието. Именно тези две институции правят оценка на сливанията, за да се гарантира съответствието им с антитръстовите разпоредби.