Американското "несправедливо" финансово и търговско ембарго е струвало на кубинската икономика 130 милиарда долара за почти шест десетилетия, според агенция на ООН, цитирана от Ройтерс. Оценката съвпада с тази на комунистическото правителство на острова.

"Като икономическа комисия правим оценка всяка година и знаем, че блокадата струва на кубинците повече от 130 милиарда долара по текущи цени и е оставила незаличим отпечатък върху икономическата структура на страната", каза ръководителят на икономическата комисия за Латинска Америка и Карибите Алисия Барсена.

След историческото разведряване на отношенията между Куба и САЩ през 2014 година, бившият президент на САЩ Барак Обама облекчи ембаргото, въведено през 1962 година. Настоящият американски президент Доналд Тръмп миналата година отново затегна ограниченията за пътувания и търговия. Само Конгресът на САЩ може да ги вдигне изцяло.

Централизираната кубинска икономика от съветски тип бележи среден растеж от едва 2,4 процента годишно през последното десетилетие, според данните на официалната статистика. Това е много по-малко от 7-те процента годишно увеличение, което правителството прогнозира, че е необходимо за развитието на икономиката. Куба се надяваше, че въведените през последното десетилетие пазарни реформи ще доведат до растеж, но досегашните резултати не са еднозначни.