Украйна забрани всякакъв внос от Русия - един от ключовите й търговски партньори преди войната с годишен внос на стойност около 6 милиарда долара, и призова и други държави да последват примера й, като наложат по-сурови икономически санкции на Москва, предаде Ройтерс.

"Днес официално обявихме пълно прекратяване на търговията с държавата агресор", написа във Фейсбук министърът на икономиката Юлия Свидиренко. "Отсега нататък никакви продукти на Руската федерация няма да могат да бъдат внасяни на територията на нашата държава", допълни Свидиренко.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари обмяната на стоки и услуги между двете съседни държави на практика беше спряла, но вчерашното решение превръща прекратяването на вноса в закон.

"Бюджетът на врага няма да получи тези средства и това ще намали неговия потенциал да финансира войната", подчерта министър Свидиренко. "Тази стъпка на Украйна може да служи за пример за нашите западни партньори и да ги стимулира да засилят санкциите срещу Русия, включително с въвеждането на енергийно ембарго и изолация на всички руски банки", добави министърът на икономиката.

Полша спира доставките на руски газ и въглища

Полша ще забрани руските доставките на газ и въглища през следващите месеци, съобщиха от външното министерство на страната.

"Дори подобно решение да не бъде взето от Европейския съюз, ние самите ще го вземем в рамките на няколко месеца, въпреки, че сме убедени, че само съвместно решение на европейските държави има смисъл", каза заместник-министърът на външните работи Шимон Шинковски пред "Берлинер цайтунг", предаде РИА Новости.

Германия ще зависи от руския газ поне още две години, пише вестник "Ханделсблат" като цитира Михаел Хютер - директор на Института за германска икономика в Кьолн.

Налагането на ембарго върху доставките на синьо гориво от Русия ще доведе до спиране на работата на някои компании и сектори в икономиката, се казва още в статията, цитирана от ТАСС.