Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос подчерта в неделя, че страната му може да не налага предварително обявените тарифи за вноса на автомобили от Европейския съюз.

Той също така посочи, че "съвсем скоро" ще бъдат предоставени лицензии на американски компании да продават тяхно оборудване на китайския технологичен гигант "Хуавей".

"Надеждата ни е, че преговорите, които водихме с отделни компании за техните планове за капиталови инвестиции, ще дадат достатъчно плодове, така че да не се окаже необходимо да се приложат изцяло или дори частично планираните от Вашингтон мита върху вноса на европейски автомобили и части за тях. Водихме много добри разговори с нашите европейски приятели, с нашите японски приятели, с нашите корейски приятели, като това са основните сектори за производство на автомобили", заяви през уикенда американският търговски министър, цитиран от Блумбърг.

Уилбър Рос също така заяви в интервюто за Блумбърг, че "съвсем скоро" ще бъдат предоставени лицензии на американски компании за продажба на техни компоненти на китайската "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) ще дойдат "съвсем скоро".

Той допълни, че досега правителството на САЩ е получило 206 молби за такива лицензии. "Това са много молби - честно казано повече, отколкото си мислехме", добави Рос.

На този етап от "Хуавей" не коментираха изказването на Уилбър Рос.

През май най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света - "Хуавей" беше поставен в т.нар. "черен списък" на САЩ, като американските власти се позоваха на проблеми на националната сигурност, и това фактически забрани на китайският технологичен гигант да купува американски части и оборудване без специален лиценз. В същото време на американските компании бяха забранени да продават свои части на "Хуавей", без те да получат специално разрешително.