Преминаването към възобновяеми енергии би могло да намали влиянието на замърсяването на въздуха върху здравето до 80 процента до 2050 година. Това се посочва в изследване на Потсдамския институт за проучване на влиянието на климата, публикувано днес и цитирано от Франс прес.

Учени и защитници на околната среда пледират от много отдавна за развитието на икономика с ниско въглеродно съдържание и по-специално на възобновяемите енергии, за да се ограничи глобалното затопляне.

Има обаче малко проучвания за влиянието на този преход върху здравето.

Екип от Потсдамския институт е използвал модели за енергийна ефективност, за да оцени три сценария за декарбонизация на енергийния сектор до средата на века.

В проучване, публикувано в списание "Нейчър комуникейшънс", те комбинират изчисленията си с индекса на човешкото здраве и с анализи на равнищата на емисии през целия цикъл на живот на енергийното оборудване.

Според тях сценарий, при който по-голямата част от енергията е произведена от слънцето и вятъра, би трябвало да намали влиянието на електрическото производство върху здравето с 80 процента спрямо сегашните икономически системи.

"Основният печеливш от декарбонизацията е здравето" , коментира водещият автор Гунар Лудерер, изтъквайки така ключовата роля на политиката за климата върху човешкото здраве.

Според оценката на Световната здравна организация 4,2 милиона души умират преждевременно всяка година заради замърсяване на въздуха, причинено основно от фосилни горива.