Експерти по уиски ще тестват екологично отглеждан ечемик, за да се уверят, че е подходящ за употреба като съставна част от националната напитка на Шотландия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изследователи от университета Хериот-Уат в Единбург провеждат тестове върху ечемик, отглеждан със "зелени" торове, с надеждата, че той все пак ще отговаря на изискванията за дестилиране на уиски.

Ечемикът съставлява 63 на сто от зърнените култури в Шотландия и се използва за широк спектър от цели, включително за малц, дестилация и като храна за животни.

Ако тестовете, наречени проект "БиоКроп" (BioCrop), установят, че зеленият вариант е подходящ, това ще означава, че производството ще разчита много по-малко на използването на невъзобновяеми торове.

Изследването, финансирано от Кралското общество на Единбург, се провежда в продължение на две години.

Екипът на Хериот-Уат работи съвместно с учени от Университетския колеж в Дъблин, Ирландия, които тестват три вида устойчиви торове.

Място за полеви опити ще бъде създадено във ферма "Лайънс" (Lyons Farm), Университетски колеж в Лондон.

"Ирландският проект "БиоКроп", финансиран от Министерството на земеделието, храните и морето, в момента провежда полеви опити и ние ще използваме тяхното зърно. Те изследват как биостимулаторите, направени от водорасли, бактерии и дрожди, действат върху растежа, здравето и добива на ечемика в сравнение с традиционните изкопаеми горива", каза д-р Анджела Фийчан, растителен патолог в Хериот-Уат.

Според нея не е достатъчно да са наясно дали могат да отглеждат ечемик без изкопаеми горива. Трябва да знаят какви промени може да има върху растенията използването на биостимуланти, независимо дали става въпрос за тяхното качество, устойчивост на болести, как реагират на висока температура или дали вкусът им се променя.

"Достигането на нетна нула означава да направим нашето производство на храни по-устойчиво. Надяваме се, че биостимулантите могат да помогнат точно за това, но трябва да сме сигурни, че уискито няма да пострада в резултат на подобно действие", допълни Фийчан.

Проектът "БиоКроп" ще достави три сорта ечемик на Хериот-Уат, наречени Cassia, Valeria и RGT Planet.

Изследователите д-р Рос Александър и д-р Калъм Холмс ще проведат експерименти в световноизвестния Международен център за пивоварство и дестилиране (ICBD) на университета.

"Ще тестваме ечемика в нашите микро малцувания, което ни дава много контролиран начин за тестване на зърнени храни на всички етапи от производството на уиски. Въпреки че се случва в лаборатория, е възможно е да се произведе малц, сравним с този, произведен в търговското малцуване", сподели д-р Рос Александър.

Той допълни, че ще изследват ечемика в наномащаб по време на целия процес, за да гарантират, че отговаря на индустриалните стандарти. Това включва всичко от растежа семената, размера на зърното, ензимните стойности и съдържанието на разтворим протеин.

"Съдържанието на азот е от ключово значение за ечемика да отговаря на пазарните спецификации. Дестилацията на малц изисква ниво на азот под 1,65 на сто", посочи ученият.

По думите му всяка промяна в това може да означава, че зърното не може да се използва за производство на уиски. Затова анализът на микро малцуването ще им даде сигурност за ефекта на биостимулаторите върху ечемика.