Турция планира да забрани съкращенията на персонал за срок от три месеца с цел да намали въздействието на новия коронавирус върху трудовия живот в страната, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Правителството в момента обсъжда този проект с деловите среди в Турция.

Според плана президентът Реджеп Тайип Ердоган ще може да удължи забраната за прекъсване на трудовите отношения на работодателя с работника и до шест месеца.

Работодателите обаче ще имат право да пускат служителите си в неплатен отпуск. В такъв случай те ще получават компенсация в размер на 39,24 лири (около 4,60 евро) от държавния фонд за обезщетяване при безработица.

Освен това правителството предвижда да бъдат предоставена възможност за осигуряване на грижи и помощ при извънредни ситуации като епидемия, земетресение, природни бедствия и пр. за възрастните, хората с увреждания и други социални групи, без да се взима предвид финансовото им положение, осведомява НТВ.

Правителството отсрочва също така всички данъци и разходи на общините по време на епидемията без натрупване на лихви и увеличения.

Субсидирането на принудителните отпуски във Франция ще струва над 20 милиарда евро

Френската държавна програма за субсидиране на принудителното излизане в отпуск ще струна над 20 милиарда евро (21,73 милиарда долара), съобщи днес министърът на трудна Мюриел Пенико, цитирана от Ройтерс.

Пенико каза, че 628 000 компании и асоциации са пуснали в принудителен отпуск близо 7 милиона служители по тази програма, която предвижда държавата да възстанови на фирмите до 84 процента от заплатите на служителите им в принудителен отпуск. Разходът на държавата и държавния фонд за безработица Юнедик (Unedic) ще бъде според мен над 20 милиарда евро, каза Пенико в ефира на телевизия Бе Еф Ем.