Парламентът на Турция прие държавния бюджет на страната за 2020 г., съобщи Ройтерс. Бюджетът предвижда увеличаване на разходите за отбрана и дефицит от 138,9 милиарда турски лири (23,4 милиарда долара).

Бюджетът, който според Анадолската агенция е бил приет с 329 гласа "за" и 159 "против", предвижда и по-големи разходи за здравеопазване и образование. В него е заложено и нарастване на държавните приходи, както и по-големи разходи за отбранителни проекти и военни нужди.

За 2019 г. правителството предвижда дефицит от 80,6 милиарда турски лири. През юли финансовият министър Берат Албайрак каза, че дефицитът тази година ще бъде под 3 процента от БВП независимо от забавянето на приходите.

През септември Турция повиши прогнозата си за икономическия си растеж на амбициозните 5 процента през 2020 г. и намали прогнозата за инфлацията на 8,5 процента.

Тогава Албайрак, който е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че бюджетът ще бъде използван за финансиране на основана на производството трансформация на икономиката.

След гласуването на бюджета в аудиопослание в социалните медии президентът Ердоган го определи като ключова стъпка за постигане на целите на правителството до 2023 г.