Цените на петрола се покачиха, макар и минимално, в днешната търговия под натиска на опасенията, че през последното тримесечие на годината може да се стигне до недостиг заради продължаващите ограничения на добивите и износа от страна на Русия и Саудитска Арабия, предаде Ройтерс. Напрежение създават и прогнозите, че търсенето на петрол в Китай постепенно ще се възстанови.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 5 цента или 0,1 на сто до 93,98 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 15 цента или 0,2 на сто до 90,92 долара за барел.

"Политиката за стимулиране на икомиката в Китай, стабилните данни за икономиката в САЩ и продължаващото намаляване на добивите от страна на някои членки на ОПЕК+ подкрепят "бичите" настроения на петролните пазари", казва анализаторът в "Си Ем Си маркетс" (CMC Markets) Тина Тън.

Цените на сортовете Брент и американски лек растат от три седмици насам и достигат най-високите си нива от ноември м.г. И двата сорта вървят към най-голямото си повишение за тримесечие от началото на руската инвазия в Украйна. Принос за това имат както намаленията на износа от страна на Русия и Саудитска Арабия, така и повишеното производство в китайските рафинерии, залагащи на износа на пререботени продукти с висок марж на печалбата.

Свиването на производството от страна на Рияд стабилизира пазара през юли, но е на път да породи дефицит от 2 милиона барела дневно през четвъртото тримесечие, според анализатори от Ей Ен Зет (ANZ).