Човекът, който управляваше Алжир 20 години, подаде оставка под натиска на протестиращите, недоволни от години на икономически спад и обвинения в корупция.

Бъдещето на страната при новото управление остава неясно, а освен това възникват въпроси за това какво ще се случи с петролната и газова индустрия на страната.

Асошиейтед прес прави преглед на състоянието на петролната индустрия на африканската страна и перспективите пред нея.

Колко електроенергия произвежда Алжир?

Алжир е произвеждал над 1 милион барела суров петрол на ден през 2018 година. За сравнение САЩ произвеждат над 11 милиона барела дневно, според данни на американското правителство.

Почти 60 процента от алжирския петрол се изнася за Европа, основно за Франция и Великобритания. САЩ също са били вносител на петрол от африканската страна, но спират, след като увеличават собственото си производство.

Алжир изнася и около 57 милиона кубични метра природен газ годишно и над 80 процента от този износ е за Европа, като най-големите вносители са Италия и Испания.

Каква е вероятността от прекъсване велектрозахранването?

Според анализаторите от фирмата за проучвания Петроматрикс (Petromatrix) фактът, че алжирската армия изглежда ускори оттеглянето на президента Абделазис Бутефлика може да се приема като известна стабилност. Военните се възприемат като пазители на статуквото.

Много от производствените обекти са далеч от градските центрове, често насред пустинята, където протестиращите трудно биха могли да стигнат.

За страните, които купуват алжирски петрол и газ, последиците вероятно не биха били големи, тъй като има други производители, които да увеличат доставките. Страните от ОПЕК направиха именно това, когато Ирак, Иран и Либия произвеждаха малки количества заради вътрешни конфликти или санкции.

От друга страна доставките на петрол се правят с кораби и маршрутът им би могъл да бъде променен. Природният газ е по-уязвим при нарушение на доставките по газопроводи.

Най-големият потребител на алжирски газ - Европа има внос от Русия и собствено производство в Северно море. Русия доставя около 90 процента от своите 212 милиона кубични метра природен газ за Европа и има големи резерви.

Колко зависим е Алжир от петрола и газа?

Отговорът е много, отбелязва АП. Енергията е 90 процента от износа на страната и осигурява една трета от приходите на правителството. Това прави Алжир уязвим към колебанията в цената на петрола.

През годините случващото се в петролния сектор е причинявало сериозни сътресения в местната икономика, тъй като другите сектори не са толкова развити. Алжирското правителство твърди, че се опитало да намали зависимостта на икономиката от петрола и газа, но напредъкът в тази насока не е голям.