Засега имаме заявени три намерения за инвестиционни намерения за проекта АЕЦ "Белене" - на китайската компания CNNC, на международната група "Фраматом" и на руската "Росатом". Това е достатъчна предпоставка да възложим на министъра на енергетиката да провежда преговори в тази връзка. Това заяви заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов пред БНР.

На днешното заседание на комисията ще бъде обсъден приетия от Народното събрание доклад за АЕЦ "Белене". Николов обясни, че с това решение няма да се стартира проектът "Белене", а ще бъде даден мандат на енергийния министър провеждането на преговори с потенциални инвеститори за реализиране на проекта. Условията са дадени в доклада и те са да няма държавни гаранции и задължение за изкупуване на ток от "Белене" от българска компания или от НЕК. Той уточни, че руската страна е желан инвеститор в проекта, тъй като технологията е на "Росатом".

"Булгартрансгаз" изпълнява програмата си по рехабилитация. Ние не правим само реверсивна връзка с Турция, но и увеличаваме капацитета със съвсем нова инфраструктура, която се изгражда в момента и в началото на другата година ще може да бъде използвана. Тази тръба, освен за руски газ, може да бъде използвана и за азербайджански газ. Ако капацитетът, който отива към Турция, бъде намален или спрян, поради факта, че едната тръба ще захранва Истанбул, то в този случай тази тръба може да бъде използвана само че с посока към България", каза още Николов.

От своя страна енергийният експерт Антон Иванов посочи, че е добре казусът "Белене" да премине в следващата си фаза, където да се тества дали има сериозен инвестиционен интерес при условията, поставени от държавата: "Единственият начин това да се провери, е да се премине към преговори".

Той уточни, че даването на мандат за преговори е по-различно от откриване на конкурс за процедура и води до отлагането към следващ период обсъждането на въпроса: "Тя предполага даването на ясни условия, които ангажират този, който обявява конкурса с тях и на базата на резултата от конкурса да се премине на следващата фаза. Но тук, като че ли чуваме нещо друго - ще се проведат първо преговори. Резултатите от тях ще бъдат обобщени в доклад и в зависимост от тях ще се премине към следващата крачка. Т.е., тук има една организационна подготовка".

Иванов подчерта, че НЕК ще се натоварва с допълнителни разходи, докато проектът не бъде отделен и не започне да разполага със собствен бюджет.

Енергийният експерт също коментира вчерашната среща между Борисов и Путин. По думите му е било нужно уточняване на пътя, по който ще премине втората тръба на "Турски поток", след като акостира на турския бряг: "Когато минава през България, както сега изглежда, че е уточнено, това означава, че ние ще можем да си натоварим инфраструктурата и може да се даде тласък на идеята за хъб "Балкан". Но това е твърде начална фаза, за да се каже категорично".

По повод на очакванията за поскъпване на тока и на парното, експертът коментира, че не очаква драстична промяна в цените на тока и на парното спрямо сегашните: "Цената на електрическата енергия ще бъде увеличена в разумни, допустими граници. От гледна точка на свободния пазар, това е лоша новина, защото ние капсулираме регулирания пазар, където са всички потребители на ниско напрежение, и не ги подтикваме да излизат на свободния пазар, т.е. той ще си остане за промишлеността, за средно и високо напрежение. Тези цени са направени така че да се осигури една много добра цена за ниско напрежение".