Трети ирански танкер пристигна във Венецуела и пусна котва в източното венецуелско пристанище Гарагао. Заедно трите танкера доставиха на закъсалата страна 820 000 барела гориво, предаде Ройтерс.

Доставката идва в момент, в който страната страда от недостиг на гориво, както и от прекъсване на тока, недостиг на вода и на газ за битови нужди. Това доведе и до вълна от протести.

Недостигът идва в момент, в който мрежата за рафиниране на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела, произвеждаща едно време по 1,3 милиона барела на ден, рухна, въпреки че две рафинерии миналата седмица произведоха около 50 000 барела на ден бензин.

Миналата седмица президентът Николас Мадуро обяви план за доставка на бензин, който влиза в сила от днес, като ще се взима предвид номерата на колите. Между 2014-а и 2019 година Венецуела отчита срив от 99 на сто на петролните си приходи, каза тогава държавният глава. Според него, който управлява страната с най-големи доказани петролни запаси в света, от всеки 100 долара, получени през 2014 година от продажбата на петрол, днес в страната влизат по-малко от 1 долар.

Според независимата организация Енкови (Encovi) индексите на бедност са достигнали безпрецедентни равнища. През 2019 година 96,2 на сто от венецуелските домакинства са били определени като бедни, а 79,3 на сто от тях като изключително бедни.